Eltjo Bethlehem nam eind februari officieel afscheid als business manager van het Poultry Expertise Centrum (PEC) in Barneveld. Vanuit die functie was hij nauw betrokken bij initiatieven die bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een toekomstbestendige pluimveesector. Jos Steehouder schreef namens de collega’s bij het PEC een verhaal over Bethlehem. Daarin spiegelt hij zijn afscheid aan de huidige situatie in de pluimveehouderij. “Noodgedwongen stop geeft de ruimte aan nieuwe ontwikkelingen.”
Nieuwe uitdaging
“Waar iets stopt, komt ook ruimte voor iets nieuws”, vertelt Bethlehem in het artikel. Dat geldt voor hemzelf: hij wil met zijn Advies & Consultancybureau mooie nieuwe dingen gaan doen. Maar ook voor pluimveehouders die stoppen. Ook voor hen geeft een stop de ruimte aan nieuwe ontwikkelingen in het leven.
Bethlehem voorziet dat het voor de pluimveehouderij een interessante tijd gaat worden. In plaats van sturen op efficiency zal het meer gaan draaien om duurzaamheid. “We moeten met onze sector bijdragen aan een betere leefomgeving voor mens en dier, met aandacht voor natuur en milieu en ook een beter dierenwelzijn. Wat dat betreft is het volgens Bethlehem jammer dat de wet- en regelgeving in Nederland achter de kennisontwikkelingen aan sukkelt. Als voorbeelden noemt hij de mogelijkheden om soja in diervoer weer te vervangen door diermeel en de mogelijkheden op het gebied van vaccinatie tegen MKZ en vogelgriep. Diergezondheid en dierwelzijn lopen als een rode draad door het leven van Bethlehem, die zijn loopbaan startte als veearts.
Trots op de pluimveehouderij
De pluimveehouderij is een sector om trots op te zijn, vindt Bethlehem. De sector geeft miljarden mensen toegang tot goed en makkelijk verteerbaar eiwitrijk voedsel. “De pluimveehouderij heeft zo ongeveer de kleinste footprint van de dierhouder en draagt in de ontwikkelingslanden bij aan armoedebestrijding. De kip en het ei zijn een ongelooflijk complete bron van goede eiwitten. De pluimveehouderij draagt in belangrijke mate bij aan het verminderen van het wereldvoedselprobleem.”
Tekst: Gerben Hofman
Foto: gemeente Barneveld