Stress is een factor die vaak meespeelt bij een ziektebeeld, zowel bij mens als dier. Een infectie kan zelfs méér schade aanrichten dan het zou doen zonder chronische stress. Maar hoe meet je stress? In opdracht van de pluimveesector voert GD een verkennend onderzoek uit.
Cortisolbepalingen voor acute stress
Bij zoogdieren zijn cortisolbepalingen in bloed geschikt om acute stress te meten. Door haren te onderzoeken kan het stresshormoon over een langere periode (‘chronisch’) gemeten worden. Voor rundvee en varkens zijn er al ‘stress-testen’ gevalideerd bij GD, voor pluimvee nog niet. Bij pluimvee is corticosteron het belangrijkste stresshormoon. Net iets anders dan cortisol, maar met dezelfde functie. Een corticosteronbepaling in veren kan een manier zijn om chronische stress te meten. Er is nog geen standaardtest voor pluimvee ontwikkeld, ook zijn er nog geen normaalwaarden van corticosteron bepaalt. In opdracht van de pluimveesector voert GD daarom een verkennend onderzoek uit. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de onderzoeksbijdrage van de pluimveesector.
corticosteronbepaling in veren
Door het meten van het stresshormoon corticosteron in koppels kan het effect van stress op bepaalde ziektes beter worden beoordeeld. Daarom onderzoekt GD of een corticosteronbepaling in veren mogelijk is. Ook worden de normaal- en afwijkende waardes van corticosteron bepaald. Zo kunnen afwijkingen in de praktijk (eerder) worden gedetecteerd. Als dit is gelukt, dan volgt er mogelijk een vervolg onder praktijkomstandigheden. De eerste resultaten worden eind 2020 verwacht.
Bron: AVINED