Twijfelt u aan een positieve Salmonella-uitslag bij (opfok)leghennen na gebruik van een AviPro-vaccin? Vanaf nu is het mogelijk bij GD een differentiatietest aan te vragen die onderscheid maakt tussen de veldstam en de AviPro Salmonella vaccinstam.
De differentiatietest is ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit de markt. In Nederland is het sinds 1 januari 2021 niet meer toegestaan een hertest uit te voeren bij een positieve Salmonella-uitslag bij de reguliere verplichte bemonstering van (optok)leghennen. Dit was al eerder het geval bij vermeerderingskoppels. AviPro Salmonella Duo-, Vac E- en Vac T-vaccins zullen volgens leverancier Elanco dankzij specifieke karaktereigenschappen geen positief resultaat geven in het onderzoek. Maar om alle twijfel hieromtrent weg te nemen, heeft Elanco nu een differentiatietest beschikbaar gesteld. In de accreditatie door de NVWA is deze test goedgekeurd voor Nederland. In België was de test al beschikbaar.
Correcte monstername en verwerking blijven cruciaal
Maximale aandacht voor correcte monstername, transport, verwerking en testen van Salmonella-monsters is en blijft noodzakelijk. Instructies voor een zorgvuldige monstername met overschoenen is te vinden in het recent verbeterde bemonsteringsprotocol van Avined.
Analyse van Salmonella-monitoringsgegevens van 2015-2019 uit vermeerderingskoppels door Wageningen Bioveterinary Research geeft aan dat 48 procent van de positieve Salmonella-uitslagen uit routinebemonsteringen na herbemonstering en hertesten als negatief konden worden bestempeld. Kruisbesmettingen tijdens het bemonsteringsproces zijn de meest voorkomende oorzaak hiervan. Ook kruisbesmetting tijdens transport van bedrijf naar laboratorium en/of een vals-positieve testuitslag door het laboratorium zijn mogelijke oorzaken.
Tekst: Gerben Hofman