Het toepassen van een combinatie van stal- en drinkwaterhygiëneprotocollen vanaf de opfok- en vleeskuikenouderdierenfase blijkt een effectieve manier om de aanwezigheid van Salmonella bij vleeskuikens in de slachterij drastisch te verminderen. Dit werd bevestigd door een ‘Farm to Fork’-onderzoek dat recent door CID LINES werd gepresenteerd tijdens EuroTier in Hannover.
Het onderzoek, uitgevoerd door het Poultry Science Department van de University of Georgia in Atlanta (VS), toonde een reductie van 67 procent in Salmonella bij vleeskuikenkarkassen tijdens de pre-chillingfase. Deze fase vindt direct plaats na het verwijderen van de ingewanden.
Aanpak op maat voor hygiëne
Voor de studie werden op maat gemaakte hygiëneprotocollen ontwikkeld en geïmplementeerd voor opfokhennen, vleeskuikenouderdieren en vleeskuikens. Deze protocollen omvatten het reinigen en desinfecteren van oppervlakken en watersystemen, evenals het desinfecteren van drinkwater. Voor deze processen werden de producten Kenosan, Virocid en Cid 2000 gebruikt.
Vermindering Salmonella
Samen met de stalhygiëneprotocollen zorgden deze maatregelen voor een aanzienlijke vermindering van Salmonella in alle fasen van de productie. Bij opfokhennen werd een reductie van veertig procent in Salmonella-prevalentie waargenomen. Bij vleeskuikenouderdieren was de aanwezigheid aanzienlijk lager in diverse soorten monsters, waaronder rooster-, schoenhoes- en sleepmonsters, strooisel en drinkwater.
Tijdens de pre-chillingfase in de slachterij kwam het in slechts 33,3 procent van de karkassen in de behandelingsgroep voor. In de controlegroep lag dit percentage op honderd.
Meer Salmonella-vrije vleeskuikens
Het onderzoek toont aan dat preventiestrategieën, vooral stalhygiëne in combinatie met waterhygiëne, de aanwezigheid van Salmonella tijdens de productie aanzienlijk kunnen verlagen. In vroege productiefasen kan het zelfs volledig worden geëlimineerd. Om deze voordelen te realiseren, is consistentie in het toepassen van hygiënemaatregelen gedurende alle fasen van de productie essentieel.
Preventieve acties, met een focus op reiniging, desinfectie en drinkwaterdesinfectie, dragen niet alleen bij aan het verminderen van Salmonella in vleeskuikenproducten, maar vergroten ook de kans op het leveren van Salmonella-vrije kipproducten aan de consument.
Tekst: Gerben Hofman
Bron: CID Lines