Onder druk van de Europese Commissie heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige week het ruimingsbeleid bij salmonella gewijzigd. Deed de NVWA bij een positieve testuitslag uit de Top 6* bij koppels (groot)ouderdieren tot nu toe een verificatieonderzoek, onder druk van de EU moet nu bij constatering van salmonella direct vervroegd geslacht worden.
Een hertest blijft achterwege, tenzij er gerede twijfel bestaat over de eerste testuitslag. LTO Nederland vindt het een onbegrijpelijke maatregel die zonder overleg met de sector is doorgevoerd.
Verificatieonderzoek
De ruiming van Salmonella besmette (groot)ouderdieren maakt onderdeel uit van de EU-voorschriften voor salmonellabestrijding. In Nederland vindt bij vermeerderingsdieren altijd een verificatieonderzoek plaats na een Salmonellaverdenking. De Europese Commissie accepteert dat niet en dreigde de cofinanciering van het Nationale Salmonella Controle en Bestrijdingsplan te stoppen, wanneer Nederland vast zou houden aan de hertest. Deze cofinanciering omvat ongeveer de helft van de bestrijdingskosten.
Teleurstellend
Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP: “De huidige testmethode waarborgt de voedselveiligheid en voorkomt vroegtijdig slachten bij een onjuist testresultaat. De Nederlandse verificatieonderzoeken voldoen aan alle voorwaarden en waarborgen. Het is dan ook teleurstellend dat het ministerie van LNV onze aanpak zo maar wijzigt en niet eerst de uitkomsten van het WUR-onderzoek heeft afgewacht. We vragen ons zeer af of de Nederlandse werkwijze wel voldoende en op het hoogste niveau in Brussel is besproken, want deze aanpassing is echt onbegrijpelijk.”
“Bij de huidige verificatie blijkt meer dan de helft van de koppels niet besmet. Die worden met dit nieuwe beleid toch geheel onnodig vervroegd geslacht. En de kosten zijn ook nog eens voor de sector zelf”, aldus Eric Hubers.
Bron: LTO Nederland