Een groep pluimveedierenartsen kreeg donderdag 19 januari het certificaat ‘Salmonella-expert’ overhandigd. Zij volgden afgelopen maanden een speciale cursus rondom de aanpak van salmonella op vleeskuikenbedrijven.
Reinigen en ontsmetten
Een grondige reiniging en ontsmetting van stal en inventaris vormt de basis. Eerst goed reinigen, dan ontsmetten. Laat niets aan het toeval over en let op de concentratie en de contacttijd van het ontsmettingsmiddel. Houd rekening met de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur. Formaline werkt bijvoorbeeld pas boven zestien graden Celsius. Gluteraldehyde werkt sneller en boven de vijf graden Celsius.
Extra diagnostiek
Het is belangrijk na het reinigen en ontsmetten goed in beeld te brengen of er nog salmonellabacteriën aanwezig zijn. Elanco adviseert na een positief koppel naast de verplichte twee keer 25 swabs nog minstens eens vijf keer 25 swabs in te zetten op risicoplaatsen voor S. Infantis en S. Java. Denk hierbij aan de stal (vloer, spleten, muur), het voersysteem, het drinkwatersysteem, de ventilatie, de voorruimte en de omgeving. Door goed in beeld te krijgen waar salmonella zich bevindt, kan nogmaals gericht gereinigd en gedesinfecteerd worden.
Verbetering van de bioveiligheid
Hoe komt Salmonella het bedrijf binnen? Zijn extra hygiënemaatregelen nodig? Verdient ongediertebestrijding meer aandacht? Het is belangrijk kritische punten op het bedrijf in beeld te hebben, te scoren op bioveiligheid en extra maatregelen te nemen op risicopunten en het effect van de maatregelen te monitoren.
Vaccineren
Als alle voornoemde punten goed op orde zijn, kan vaccineren een volgende stap zijn om van de Salmonella-infectie af te komen. Vaccineren kan heel zinvol zijn op een bedrijf dat één of twee keer positief is geweest en een lage infectiedruk heeft. Op probleembedrijven is het belangrijk dat eerst alle besmettingsrisico’s flink verkleind zijn, anders heeft vaccineren geen zin. Op bedrijven waar de tempexkevers nog rondkruipen bijvoorbeeld, heeft vaccineren geen toegevoegde waarde.
Lees ook het hele artikel “Aanpak salmonella is een gezamenlijke verantwoordelijkheid”
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Gerben Hofman