Op 1 april zijn de onderzoeksagenda en onderliggend regelingen voor de nieuwe onderzoekperiode 2021-2027 verbindend verklaard. Dit betekent een voortzetting van het collectief onderzoek in de pluimveesector. Via de onderzoeks- en innovatieagenda worden thema’s en vraagstukken opgepakt die relevant zijn voor de pluimveesector. Zo zijn de afgelopen jaren op gebieden als ingrepen, vogelmijt en vogelgriep relevante resultaten verkregen.
Wat zijn de plannen voor 2021?
De plannen voor 2021 zijn met veel input vanuit de sector inmiddels grotendeels uitgewerkt. Zo start er in 2021 een vervolgonderzoek naar oorzaken en oplossingen van vang- en ketenletsel. Ook start er een onderzoek over lichtmanagement bij vleeskuikens en opfokleghennen, met als doel meer kennis te krijgen over optimale lichtschema’s bij deze dieren. Er loopt ook een aantal meerjarige onderzoeken door, waaronder het project naar beheersing van Campylobacter, onderzoek naar de rol van insleep bij vogelgriepbesmettingen (onderdeel van de Roadmap vogelgriep) en het veterinair praktijkonderzoek.
Volledige onderzoeksagenda 2021
Het volledige onderzoeksprogramma 2021 en de tarieven voor 2021 deelt AVINED zo spoedig via de website. Streven is elke boeren-euro zo goed als mogelijk aan te wenden (geen onderzoek om het onderzoek) en steeds medefinanciers te vinden, zoals met Publiek Private Samenwerkingen (PPS-projecten) gebeurd en waar de overheid 50% meebetaalt.
Meedenken over onderzoek?
U kunt als pluimveehouder ook meedenken over een gewenst onderwerp voor onderzoek. Dit kan door een kennisvraag in te dienen. Daarnaast worden via klankbordgroepen met pluimveehouders onderzoeken geselecteerd die van belang zijn voor de sector.
Bron: AVINED