Uit onderzoek naar insleep bij met vogelgriep besmette bedrijven blijkt dat een goede afwatering van daken belangrijk is. Dit valt te lezen in een brief van LNV-minister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer.
Bij elke uitbraak van vogelgriep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit traceringsonderzoek naar mogelijke besmettingsroutes. De Universiteit Utrecht en Wageningen Bioveterinary Research doen daarnaast aanvullend onderzoek om inzicht te krijgen in de besmettingsroute. Uit deze onderzoeken is het belang van een goede afwatering gebleken, staat in de kamerbrief.
Regenwater van het dak mag de stal niet in komen omdat het vaak is vervuild met uitwerpselen van wilde vogels. Dit betekent goed controleren op lekkages, voorkomen dat regenwater vanaf het dak of de regengoot via ventilatieopeningen naar binnen kan komen en regenwater ondergronds afvoeren, zodat het niet op het erf blijft staan. Dit is een advies dat de Universiteit Utrecht eerder al gaf.
Naast regenwater blijken wilde vogels in de uitloop en in de omgeving een risicofactor. Het toepassen van hygiënemaatregelen is daarom van groot belang. De minister benadrukt in de brief dat vrijwel alle vogelgriepgevallen in Nederland de afgelopen jaren op zichzelf staande gevallen zijn geweest. Het virus ging dus niet van bedrijf naar bedrijf.
Tekst: Gerben Hofman