Op zijn hoofdlocatie houdt hij 35.000 kippen volgens het Beter Leven – 1 ster principe, maar pluimveehouder Peter van Agt uit het Brabantse Oirschot zoekt continu naar extra uitdagingen waarmee hij zijn vak als pluimveehouder kan verbreden en verbinding kan leggen met de samenleving.
Vanuit die gedachte ontstond anderhalf jaar geleden de kipcaravan: een soort mobiele stal voorzien van alle onderdelen (voerbakken en legnesten) die zijn volièrestallen op de hoofdlocatie ook bevatten. Het idee was om de kippen het bermbeheer te laten doen, maar er blijken veel meer voordelen aan het mooie initiatief te kleven.
Het idee van de caravan komt van een Oostenrijks biologisch pluimveebedrijf. Van Agt: “Daar zorgden de loslopende kippen voor het onderhoud van het erf. Toen dacht ik al: als ik ergens een mooie locatie kan vinden, dan wil ik ook zoiets.” Nu tien jaar later deed die mogelijkheid zich voor en staat er hier langs de groene corridor tussen Eindhoven en Oirschot ook een kipcaravan.
“Wat is er mooier om daar te laten zien hoe we kippen houden? Iedereen is hier welkom en kan van dichtbij zien wat wij als pluimveehouders doen. Bij ons thuis lopen 35-duizend kippen en daar kunnen we niet iedereen binnenlaten, want dan kunnen we tonnen schade oplopen. Op de Fladderfarm is alles kostprijs gerelateerd, hier kan ik het doen zoals de consument dat graag wil. Er staat niet voor niets ook een eierautomaat tegenover deze kipcaravan.”
Foto: De eieren in de eierautomaat zijn van zeer goede kwaliteit omdat de kippen rondom de caravan plantaardig voedsel nuttigen
“Diergezondheid heeft te maken met natuur”
De ervaringen die Van Agt opdoet bij de kipcaravan neemt hij ook mee in zijn Beter Levenstal: “De kippen langs deze corridor worden – net als thuis – op alles getest: salmonella, AI en dioxine. In principe zijn deze kippen even gezond als op de Fladderfarm. Deze hennen (en enkele hanen om de roofvogels op afstand te houden, red.) zijn alleen wel vatbaarder omdat ze veel meer in contact komen met andere vogels. Dat geldt natuurlijk voor elke vrije-uitloop of biologisch bedrijf, dus het is niet onverantwoord, maar ze zijn zeker wel vatbaarder. Diergezondheid heeft te maken met natuur. Kippen zijn van nature omnivoren: die eten plantaardig en dierlijke eiwitten. Thuis brengen wij het voer naar de kippen, de stal in. Daar mogen we – vanuit Europese wetgeving – enkel plantaardig voedsel brengen en geen dierlijke eiwitten. Dit is één van de redenen om de kippen in de caravan te houden. Deze kippen eten voor vijftig procent natuurlijk voedsel omdat ze buiten staan en de caravan elke drie weken verplaatst wordt. Ze krijgen dus steeds een nieuwe bodem vol met bodemleven: vers gras en kruiden. Zo krijgen de kippen de nodige dierlijke eiwitten binnen. Dat is voor mij en de kippen zo ontzettend fijn, want daardoor hebben we geen last van darmproblemen.”
Foto: Het idee van de kipcaravan ontstond tijdens een vakantie in Oostenrijk. De natuurlijke omgeving blijkt positieve effecten te hebben op de darmgezondheid van de kip
Insecten
Om ook in de Beter Levenstal de darmgezondheid te bevorderen wil Van Agt beginnen met het bijvoeren van insecten, hetgeen hij nu al doet in de caravan. “Ik ben al bijna dertig jaar pluimveehouder en ik leer nog elke dag van de kippen die rond de kipcaravan lopen. Dingen die ik thuis nooit had kunnen leren over de ‘natuur van de kip’. Vervolgens pas ik die kennis toe in de stal. Zo zie ik dat ze zelf de muggen uit de lucht halen, kevers en spinnen achter boomschors vandaan pikken. Dat heeft mij er toe gezet om thuis ook insecten bij te gaan voeren. We zijn intensief aan het testen welke insecten de kippen het lekkerst vinden. Op dit moment zijn we bezig met de Zwarte Soldaatvlieg en doen dat in samenwerking met studenten van de HAS. Daarbij kijken we ook naar welke insecten het gemakkelijkste zijn aan te voeren. Allemaal met het oog op een verbeterde darmflora en daaruit voortvloeiend een beter kwaliteit ei, van natuurlijke oorsprong.”
Foto: Peter van Agt verplaatst samen met zijn hulpkrachten de caravan elke drie weken naar een nieuw stuk gras, zodat er altijd vers voedsel beschikbaar blijft
Leidingwater
Ook andere ervaringen neemt hij mee naar de Fladderfarm: “Daarnaast zie ik dat de kippen leidingwater eigenlijk helemaal niet lekker vinden. Ze hebben hier beschikking over regenwater dat we opvangen. Het schone leidingwater wat we zelf drinken, laten de kippen links liggen voor regenwater en modderig water in de plas. Dat gegeven heeft ervoor gezorgd dat ik nu in de pluimveestal vochtrijk voer wil gaan voeren, een soort brijvoer. Daar zijn ze dol op en daar wist ik voordat ik met de kipcaravan begon niks vanaf.”
Bron: PluimveeKrant, 18-12-2018