“Hoe goed pluimveehouders ook hun best doen om vogelgriep buiten de deur te houden, de kans blijft bestaan dat het virus naar binnen glipt. Vaccineren zou op langere termijn een uitkomst kunnen zijn. Wij merken dat farmaceuten hier nu ook over willen meedenken”, vertelt secretaris Ben Dellaert van Avined.
Zoals ieder najaar komen ook nu weer watervogels vanuit koude streken in Rusland naar waterrijke gebieden als Nederland om hier te overwinteren. “In het oostelijk deel van Rusland is het vogelgriepvirus nooit weggeweest”, weet Dellaert. “Ieder jaar komt het met de vogeltrek deze kant wel op en treffen we besmette vogels in de natuur aan. Dit kan lang doorgaan. Dit jaar hebben we tot in mei besmette vogels gevonden.”
Huidige maatregelen nu maximaal haalbare
Binnenhouden van pluimvee, optimale bedrijfshygiëne en zo min mogelijk bezoekers toelaten zijn de belangrijkste defensieve wapens tegen vogelgriep voor de pluimveehouder. “Ik durf te beweren dat iedere pluimveehouder in Nederland hier heel goed mee bezig is en zeer waakzaam is. Toch zien we dat het virus toe weet te slaan in de stallen. Het is niet altijd duidelijk hoe dit komt. Ongedierte, vliegen of andere insecten kunnen een rol spelen. Pluimveehouders maken daarom hun luchtinlaten bijvoorbeeld dicht met windbreekgaas. Daar kunnen zelfs geen vliegen doorheen”, aldus de Avined-secretaris.
Vaccinatie wordt reëlere optie
Er is in het al veel gesproken over de mogelijkheden van vaccinatie tegen hoog pathogene vogelgriep. Voor het zover is, is er een lange weg te gaan. Er zullen eerst internationale afspraken moeten worden gemaakt. Daarnaast moet er uiteraard een goed vaccin voorhanden zijn met een brede bescherming tegen het huidige H5N8-virus en mutaties daarop. Dat is er op dit moment nog niet. “Hiervoor hebben we medewerking van de farmaceutische industrie nodig. Zij moeten er tijd en geld in willen steken. Het vaccin moet ontwikkeld worden en getest op effectiviteit en veiligheid. Tot voor kort was deze medewerking er onvoldoende. Maar we horen nu dat farmaceuten in de ontwikkeling van een vaccin willen investeren”, vertelt Dellaert. “Dat is een goede eerste stap.”
Tekst: Gerben Hofman