Vanwege de vogelgriep hebben pluimveebedrijven al sinds oktober te maken met ophokplicht. Hierdoor vallen vrije-uitloopeieren niet meer onder de categorie ‘vrije-uitloop’ maar onder die van ‘scharrelei’. Vanaf 25 januari liggen de vrije-uitloopeieren in de supermarkt als scharreleieren, de pluimveesector vreest voor de toekomst van het vrije-uitloopei.
Als kippen langer dan zestien weken binnen zitten mogen de eieren niet meer verkocht worden als vrij-uitloopeieren. Scharreleieren leveren minder op dan vrij-uitloopeieren, dat de eieren dus noodgedwongen verkocht moeten worden als scharreleieren vanwege de ophokplicht is voor de pluimveesector een duur grapje. Pluimveehouders maken namelijk hoge kosten om aan de regels van vrije-uitloopeieren te voldoen.
Vrezen voor de toekomst
De pluimveesector vreest voor de toekomst en is bang dat als dit zo doorgaat, vrije-uitloopeieren helemaal uit de schappen verdwijnen. Dit is voor zowel de pluimveehouder als de consument een nadeel. Pluimveehouders hebben kosten gemaakt om te voldoen aan de regels van vrij-uitloopeieren en consumenten hebben minder keuze in de supermarkt.
Als de ophokplicht nog lang gaat duren zou dit zelfs ten nadelen van de kippen kunnen zijn omdat ze niet meer naar buiten kunnen. Vrij-uitloopkippen zijn kippen die meer naar buiten kunnen dan scharrelkippen en die minimaal vier vierkante meter aan ruimte binnen moeten hebben. Vanwege de ophokplicht kunnen pluimveehouders niet voldoen aan de normen en hebben vrije-uitloopkippen weinig ruimte en leven ze dicht op elkaar.
Biologische eieren
Overstappen op biologische eieren is feitelijk een optie maar voor veel pluimveehouders niet rendabel omdat de verkoop van biologische eieren momenteel terug loopt. Dit komt doordat zo’n ei veel duurder is en consumenten niet bereid zijn hier extra voor te betalen door alle stijgende kosten.
Oplossing
Pluimveehouders zijn opzoek naar een oplossing. Een optie kan zijn om de zestienweken regel los te laten, wat officieel niet mag in Nederland maar wat ze in Frankrijk nu wel gedaan hebben. Op die manier kunnen ze de eieren wel nog tijdelijk verkopen onder categorie ‘vrije-uitloop’ maar dienen ze de consument wel te informeren door een sticker met uitleg op de verpakking zodat ze niet misleid worden.
Bron: RTL Nieuws