Het aviaire influenza virus (AI, vogelgriep) dat werd aangetoond in dode wilde watervogels is op donderdag 10 november door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) getypeerd als hoog-pathogeen H5N8.
In de zomer van 2016 werd melding gemaakt van H5N8 uitbraken in wilde vogels in Rusland. Deze maand werd het virus aangetoond in dode wilde watervogels in Hongarije, Polen en Duitsland. In het verleden hebben HPAI virussen zich eerder langs deze vogeltrek route richting het westen van Europa verspreid. Het virus werd op 9 november door WBVR aangetoond in dode kuifeenden en futen, gevonden rond de Gouwzee ter hoogte van Monnikendam.
Op dit moment wordt opgeroepen om dode wilde vogels te melden. Deze vogels zullen door WBVR onderzocht worden op aanwezigheid van het H5N8 virus. Dit zal meer informatie opleveren over de vogelsoorten waarin H5N8 aanwezig is in Nederland, en zo meer duidelijkheid geven over de verspreidingsroutes van het virus.
Maatregelen
Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor pluimveebedrijven voor heel Nederland een ophok-en afschermplicht ingesteld.
Hobbykippen en kippen op kinderboerderijen
Voor niet commercieel gehouden vogels, bijvoorbeeld hobbykippen of kippen op de kinderboerderij, geldt een inspanningsverplichting. Contact met wilde watervogels en hun poep moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Om hieraan te voldoen, kunnen hobbyvogels (voor zover dat al niet het geval is) bijvoorbeeld in een volière of in een ren worden gebracht. Dit geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.
Er is geen verzamelverbod, dus tentoonstellingen van vogels kunnen gewoon doorgaan.
Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8 vogelgriep besmet kunnen raken. Maar omdat dit niet geheel uitgesloten kan worden, is het advies om kadavers van wilde watervogels niet aan te raken.