In september start op twee pluimveebedrijven in Nederland een proef met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Dit meldt voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders bij Omroep Flevoland. Eén van de bedrijven waar de vaccinatieproef tegen vogelgriep uitgevoerd gaat worden ligt in Flevoland.
Vaccinatieproef tegen vogelgriep
In het laboratorium van Wageningen Bioveterinairy Resource (WBVR) in Lelystad zijn afgelopen tijd meerdere vaccins getest. Twee ervan geven sowieso goede resultaten. Ze hebben een R-waarde van 0. Dat betekent dat de kip beschermd is tegen het virus en het ook niet meer doorgeeft. “Dit is in een laboratoriumsetting gelukt. Nu is het kijken of het in de praktijk ook goed gaat. De proef daarmee start in september”, vertelt Oplaat bij de Flevolandse regionale omroep.
“Verkeerde invloeden voorkomen”
Bij de selectie van bedrijven om de proef te kunnen doen is vooral gekeken naar de omvang en de mogelijkheid om pluimvee en eieren gescheiden te houden van andere dieren. “Dat betekent dat je een bedrijf moet hebben waar je kleine groepjes kunt maken of je moet een klein bedrijf hebben. Daarbij wil je ook niet hebben dat er een andere stal vlak naast staat. Je wilt zoveel mogelijk invloeden van buitenaf, die de proef kunnen beïnvloeden, voorkomen”, aldus Oplaat.
De oplossing tegen vogelgriep?
Vaccineren kan op dag 1 in de broederij plaatsvinden of in-ovo, dus direct in het ei. Oplaat verwacht dat vaccinatie in de praktijk net zo goed presteert als in het laboratorium. “Dat zou ook het meest ideale zijn, want dan hebben we een oplossing tegen vogelgriep in de handen. Als we pluimvee kunnen vaccineren tegen vogelgriep, kunnen de dieren zorgeloos naar buiten.” De voorzitter stelt dat ook zonder vaccin er toekomst is voor een pluimveehouderij waar dieren buiten lopen. “Maar dan zullen we moeten accepteren dat er af en toe een uitbraak van vogelgriep is en dat de dieren dan geruimd moeten worden.”
Vaccinatieproef tegen vogelgriep zal tijd kosten
Evelien Germeraad, die als onderzoeker van WBVR betrokken is bij de laboratoriumproeven met de vaccins, vertelde eerder dit jaar al aan ons dat de veldproeven de nodige tijd kosten. “In de veldproef zal gekeken worden hoe lang vaccinatie bescherming biedt. Vandaar dat een veldproef langer dan een jaar in beslag zal nemen.” Het duurt dus nog wel even voor er in de praktijk volop gevaccineerd kan worden.
Tekst: Gerben Hofman