Een kleed van speciaal windbreekgaas kan het risico op vogelgriep in de pluimveehouderij verkleinen, zo bedacht Hans Hazenberg uit Abbega. Hij sleepte met zijn innovatie een aanmoedigingsprijs van het Innovatiefonds van ForFarmers in de wacht én werd uitgeroepen tot Agrarisch Innovator van 2017.
Vogelgriep door mist en nevel
De leghennenstal van Mts. Smit-Hazenberg uit het Friese Abbega werd in december 2016 getroffen door het besmettelijke vogelgriepvirus H5. Het virus verspreidt zich via de mest en veren van wilde vogels. Maar de luchtinlaatbakken kunnen ook mist en nevel doorlaten die het virus meenemen, bedacht Hazenberg. Daarom plaatste hij windbreekgaas voor de inlaatopeningen van de drie stallen op zijn erf om het risico op insleep van het vogelgriepvirus te verkleinen.
Stallen droog houden
“Ik werkte vroeger bij een bouwbedrijf en bij de buitenboxen voor koeien plaatsten we wel eens gaas om de stallen droog te houden“, blikt Hazenberg terug op het productieproces achter zijn innovatie. “Daar moest ik aan denken toen we na de vogelgriep op ons bedrijf gingen nadenken hoe we herhaling zouden kunnen voorkomen. Toen we twee weken na de ruiming onze leghennenstal weer in mochten, wist ik inmiddels dat de eerste dode kippen halverwege de schuur lagen. Daaruit leidde ik af dat het virus met lucht, vocht of veertjes de stal moest zijn binnengekomen. Zo kwam ik op het idee om de luchtinlaatbakken af te schermen met gaas.”
Speciaal gaas
Hazenberg onderzocht het windbreekgaas van vijf verschillende leveranciers. Samen met zijn vrouw checkte hij hoe het gaas vochtstromen doorlaat, terwijl er tegelijkertijd voldoende lucht de stal in blijft komen. Het doek dat hierop het beste presteerde is aangebracht op alle stallen, waar in totaal 63.000 leghennen verblijven. “We zijn hier wel twee tot drie maanden mee bezig geweest. Maar uiteindelijk hebben we windbreekgaas gevonden dat vocht én veren keert, en zodanig gemonteerd kan worden dat de stal tot aan de grond toe is afgeschermd.”
Geen stof in de stal
De voordelen van het windbreekgaas merkt het pluimveebedrijf van Hazenberg al direct. “De luchtvochtigheid in de stal is twintig tot dertig procent lager geworden. Daardoor blijft het strooisel mooi droog. Bovendien blijkt het systeem heel veel stof af te vangen: stof van de deel, veertjes, bladeren, takjes – niks komt de stal meer in.” Het enige nadeel aan het kleed is dat het twee keer per jaar gespoeld moet worden.
Onderbouwen met onderzoek
Nu in december vogelgriep is ontdekt in Biddinghuizen, is de belangstelling voor Hazenbergs uitvinding groter dan ooit. Hazenberg won naast een aanmoedigingsprijs uit het Innovatiefonds van ForFramers ook de titel Agrarisch Innovator van 2017: “Wageningen University & Research is al langs geweest om te kijken in hoeverre het windbreekgaas kan helpen om vogelgriep in te dammen. Ik wil een voorstel indienen bij Avined om de effecten te laten onderzoeken, zodat we straks onderbouwd inzicht hebben in hoeveel vocht er door het gaas komt en hoeveel er wordt afgevoerd – en of dit helpt tegen het vogelgriepvirus.”
Investeringen
De investeringen in het windbreekgaas in zijn stallen – zo’n zesduizend euro – heeft Hazenberg nog niet terugverdiend. “Maar daar gaat het mij ook niet om. Het gaat mij erom de sector een boost te geven om van de vogelgriep af te komen. Het geld dat ik heb geïnvesteerd is peanuts in vergelijking met wat je overkomt als er vogelgriep op je bedrijf komt.”