Minister Piet Adema van LNV vindt dat er intensivering nodig is in de aanpak van vogelgriep. “De huidige situatie is niet houdbaar. Niet voor de dieren, niet voor de pluimveehouders, niet voor de maatschappij”, meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
“Het huidige beleid, waarbij we maximaal inzetten op bioveiligheid op bedrijven, het snel melden van verdenkingen en besmette bedrijven snel en op veilige wijze ruimen, zal ik met kracht voortzetten. Maar dit zal slechts een deel van de besmettingen de komende periode voorkómen. Ik zal daarom de aanpak intensiveren en een intensiveringsplan preventie vogelgriep uitwerken”, aldus Adema. De minister zet als eerste in op versnelling van het vaccinatietraject en verdere versterking van de bioveiligheid.
Bioveiligheidsplan
Op dit moment loopt er een pilot gericht op de ontwikkeling van een bedrijfsspecifiek bioveiligheidsplan. Binnen deze pilot wordt de hygienescan van Avined geoptimaliseerd en zal bij verschillende pluimveesoorten getoetst worden of deze scan een goede manier is om de bioveiligheid van een bedrijf in kaar te brengen. De uitkomsten van de pilot worden eind dit jaar verwacht. De minister wil vervolgens per media 2023 toewerken naar een verplicht bioveiligheidsplan voor alle pluimveehouders. “Nadrukkelijk is het de bedoeling dat een dergelijk plan aansluit bij de huidige praktijk en maatwerk is voor het bedrijf en samen met de bedrijfsdierenarts wordt opgesteld”, aldus de minister.
Vaccinatietraject versnellen
In Nederland en veel andere Europese landen wordt de roep om vaccinatie tegen vogelgriep steeds luider. Adema wil zo snel mogelijk inzicht krijgen in de mogelijkheden van vaccinatie. Dit door inventariseren van haalbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid van vaccins middels proeven. Daarnaast door het ontwikkelen van een optimale vaccinatiestrategie en monitoringsprogramma. Ook wil hij de financiële gevolgen voor pluimveehouders en de gevolgen voor de internationale handel in kaart brengen. Het vaccinatiestappenplan wordt komende maand aan de Tweede kamer aangeboden. “In januari 2023 bouw ik een eerste weegmoment in rondom de inzet van vaccinatie. Ik wil op basis van de resultaten van de proeven, ook die in andere lidstaten, de expertbeoordeling en de analyses van de scenario’s op dat moment afwegen of vaccinatie in de praktijk al een begaanbare weg is, waarbij verspreiding van het virus op een verantwoorde wijze wordt tegengegaan”, vertelt Adema.
Tekst: Gerben Hofman