Op 16 februari 2018 heeft de deskundigengroep Dierziekten een overleg gepleegd over de situatie van de vogelgriep in zowel Nederland als Europa. Hieruit is gebleken dat het insleeprisico tussen wilde vogels naar pluimveebedrijven erg lastig is in te schatten. Dit komt doordat er weinig bekend is over de infectiedruk bij de wilde watervogelpopulaties. Men concludeert dat het risico sinds de laatste vergadering van 11 januari jongstleden eerder kleiner dan groter is geworden. Er zijn geen commerciële pluimveebedrijven in Nederland en andere Noordwest-Europese landen meer besmet geraakt. Deze bijeenkomst was voor de laatste uitbraak van 25 februari.
De geldende ophokplicht kan voornamelijk consequenties hebben voor de vrije-uitloopbedrijven. Als kippen langer dan 16 weken worden opgezet, mogen de eieren niet meer verkocht worden als vrije-uitloopeieren. Er kan dan wel gekozen worden om deze als scharrelei te verkopen. Echter biedt de Europese regelgeving hier nu meer ruimte dan in 2017. De periode bedroeg toen 12 weken. Mede door de inzet van Nederland is deze Europese regelgeving omtrent de opzettermijn opgeschaald naar 16 weken.
Op 8 december 2017 is de huidige ophokplicht in Nederland van start gegaan. Dit houdt in dat de ophoktermijn verloopt op 30 maart 2018. Schouten geeft aan dat als de epidemiologische situatie zich verbetert, de ophokplicht tijdig kan worden ingetrokken. De minister zal deze maand de deskundigengroep wederom benaderen. Omdat het op dit moment nog onzeker is of de ophokplicht tijdig ingetrokken kan worden, is Schouten met belangenpartijen in overleg op een mogelijke voorbereiding op het verstrijken van de 16 weken ophokplicht. De minister zal u als pluimveehouders blijven informeren over de belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot de vogelgriep.