Medewerkers van de Dierenambulance De Ronde Venen ontdekten afgelopen zomer dat met humane sneltesten voor corona en infuenza (A/B) ook kan worden aangetoond of een vogel besmet is met vogelgriep.
De Partij voor de Dieren stelt daarom dat een sneltest voor vogelgriep bij wilde vogels maatschappelijke meerwaarde heeft. Minister Piet Adema loopt hier echter niet warm voor.
Onderscheid hoog- en laagpathogene virussen
“Een sneltest kan geen onderscheid maken tussen hoog- en laagpathogene virussen, wat bij vogelgriep relevant is. Bovendien kan in het laboratorium de genetische samenstelling van het virus bepaald zijn, wat van belang is voor de monitoring op het ontstaan van mogelijke zoonotische varianten. Daarom zie ik een beperkte meerwaarde voor het gebruik van sneltests”, aldus de minister in antwoord op kamervragen.
Betrouwbaarheid sneltesten
Momenteel is er niets te zeggen over de betrouwbaarheid van sneltesten voor het aantonen van vogelgriep. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft Wageningen Bioveterinary Research daarom gevraagd om in kaart te brengen welke sneltesten er op de markt zijn, en vervolgens de testkarakteristieken van een aantal ervan te onderzoeken. Dat kan bijdragen aan de beoordeling van de bruikbaarheid van deze testen bij vogels of zoogdieren.
Tekst: Gerben Hofman