De situatie in de Europese Unie blijft erg onrustig. Er worden nog volop besmette wilde vogels gevonden, bijvoorbeeld ook in het buurland Duitsland. Ook worden daar nog iedere week besmettingen op pluimveebedrijven vastgesteld. Qua aantallen uitbraken op pluimveebedrijven meldt Frankrijk op dit moment veruit de meeste.
De uitbraken in Frankrijk concentreren zich in het zuidwesten, in hetzelfde gebied waar ook vorig jaar vogelgriepuitbraken waren. Maar ook in andere Europese lidstaten worden nog uitbraken gezien (zie onderstaande foto). Het verloop van het aantal vogelgriepgevallen bij wilde en gehouden vogels in de tijd blijft relatief stabiel. De belangrijkste gegevens over de vogelgriepuitbraken in de Europese Unie komen uit het animal disease notification system (ADNS).De Europese lidstaten melden uitbraken van dierziekten in dit systeem en nationale overheden hebben toegang tot deze informatie.
De afgelopen maand leek de vogelgriepsituatie in Nederland enigszins tot rust te komen. Het laatste geval bij gehouden vogels was op 27 januari 2017 en de laatste besmette dode wilde vogel werd gevonden op 9 februari jl. Helaas zijn op 7 maart jl. twee gevallen van vogelgriep bevestigd bij kippen van hobbyhouders in de buurt van Purmerend. De vogels op beide locaties zijn inmiddels geruimd. Deze vondst betekent dat er nog steeds vogelgriepvirus in de omgeving aanwezig is. Ook heeft de deskundigengroep dierziekten deze week geconcludeerd dat het vogelgrieprisico ten opzichte van de vorige bijeenkomst op 22 februari 2017 niet is gewijzigd. Daarom is besloten de landelijke maatregelen met betrekking tot vogelgriep, waaronder de ophokplicht, in stand te houden. De beslissing om de ophokplicht in stand te houden is geen eenvoudige. Vrijeuitloopbedrijven worden geconfronteerd met dalende prijzen voor de op hun bedrijven geproduceerde eieren. Maar gezien de beoordeling van de deskundigen acht Van Dam het onverantwoord de kippen weer naar buiten te doen. De kans op nieuwe vogelgriepuitbraken is te groot.
Bron: Rijksoverheid