In Frankrijk is de eerste vaccinatiecampagne van eenden nu halverwege en zijn 21 miljoen eenden volledig gevaccineerd tegen vogelgriep. De campagne is volgens plan verlopen, en er wordt onverminderd doorgezet. Inmiddels veert de productie van foie gras op.
Vaccinatiecampagne
De campagne was 1 oktober vorig jaar van start gegaan. De gestelde vaccinatiedoelen zijn gehaald: meer dan 26 miljoen eenden hebben een eerste dosis vogelgriepvaccin gekregen, 21 miljoen eenden zijn al twee of zelfs drie keer gevaccineerd (met een interval van drie tot vier weken tussen de eerste en de tweede toediening van vaccin). De campagne heeft als doel om 64 miljoen eenden te vaccineren tussen 1 oktober 2023 en 30 september 2024. Zes maanden na de start van deze campagne, die qua principe en omvang ongekend is, heeft het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit een positieve eerste balans opgemaakt.
De vaccinatie, in combinatie met de juiste toepassing van bioveiligheidsmaatregelen en een lagere virusdruk dan in voorgaande jaren, heeft bijgedragen aan een zeer aanzienlijke daling van het aantal HPAI-uitbraken in Frankrijk. Sinds de herfst van 2023 zijn er slechts 10 uitbraken vastgesteld, vergeleken met 315 in dezelfde periode vorig jaar.
Nieuwe vaccins besteld
Dit jaar dekt de staat 85% van de kosten van de vaccinatiecampagne, terwijl de sector de resterende 15% financiert. Na een eerste aanbesteding in 2023, waarmee de overheid 80 miljoen doses HPAI-vaccin kon aanschaffen, is er onlangs een tweede aanbesteding uitgeschreven. Boehringer Ingelheim en Ceva Santé Animale zullen in totaal 61 miljoen extra doses vaccin leveren, waarmee wordt voorzien in de resterende vaccinbehoefte voor de campagne 2023-2024. Bij de eerste aanbesteding waren alleen vaccins van het Duitse Boehringer Ingelheim ingekocht, tot grote onvrede van het Franse Ceva.
Intussen wordt begonnen met de voorbereidingen voor de campagne 2024-2025. Een epidemiologische beoordeling, met de steun van het officiële Franse voedselveiligheidsagentschap ANSES, en feedback van publieke en private spelers over het operationele verloop van de vaccinatiecampagne 2023-2024 worden daarbij meegenomen.
Productie foie gras
Foie gras is het (in economische termen) meest waardevolle product van de eendenhouderij in Frankrijk. De productie van foie gras (van eenden) is in 2023 met 21% gestegen ten opzichte van 2022, toen de productie was teruggevallen met 33%. De export van foie gras naar derde landen ondervindt echter sinds het laatste trimester van 2023 schade van de importverboden die enkele derde landen hebben ingesteld voor Franse foie gras, naar aanleiding van de vaccinatie. Het heropenen van die grenzen is dan ook een prioriteit voor 2024; het gaat dan o.a. om Japan, Canada en het VK.
Frankrijk is een grote producent èn consument van foie gras
Frankrijk is verantwoordelijk voor bijna 70 procent van de Europese productie van foie gras en meer dan twee derde van die van de wereld. Het land is momenteel de grootste speler als het gaat om dit product. Simpel gezegd is foie gras de lever van een eend of gans die speciaal vetgemest is door middel van dwangvoeding. Volgens de Franse wet is het gebruik van deze dwangvoedingsmethode verplicht om de beschermde benaming “foie gras” te krijgen.
Hoewel de consumptie van foie gras ook in Frankrijk daalde de afgelopen jaren (niet alleen in verband met vogelgriep) wordt het product nog steeds sterk geassocieerd met het Franse culinaire erfgoed. Gevraagd naar hun mening over foie gras, beschreven Fransen het onder andere als traditioneel (94 procent), feestelijk (93 procent) en plezierig (92 procent) 1.
1 France; CIFOG; CSA Research; November 21 to 28, 2022
Bron: Agroberichten Buitenland