Vanaf 2 mei 2016 moeten vrachtwagens die gevogelte of broedeieren hebben vervoerd in Italië en leeg naar ons land terugkeren een dubbele reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. Op een legpluimveebedrijf in de nabijheid van de Noord Italiaanse stad Portomaggiore is namelijk de gevaarlijke variant van Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI oftewel Vogelgriep) vastgesteld.
De verplichte 2e R&O geldt voor transporten met gevogelte of broedeieren van en naar derde landen, alsmede lidstaten van de Europese Unie waar een uitbraak van HPAI (vogelgriep) is bevestigd, maar niet voor doorvoer. Het overzicht van landen met verplichte tweede R&O pluimvee is door het NVWA Incidenten- en Crisiscentrum (NVIC) aangepast.
Schoonmaken op erkende óf aangewezen R&O plaats
Ongeladen vervoermiddelen afkomstig uit risicolanden voor HPAI moeten onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra schoonmaakbeurt ondergaan op een erkende R&O-plaats voor veetransportmiddelen óf aangewezen wasplaats voor pluimveetransportmiddelen. Het ontsmetten moet geschieden met voor dat doel op grond van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en toegelaten ontsmettingsmiddelen. De vervoerders moeten vervolgens een bewijs van deze reiniging en ontsmetting aan de NVWA tonen.
Vogelpest (HPAI) in Italië
Op 2 mei 2016 hebben de Italiaanse autoriteiten een melding gedaan van een uitbraak van de gevaarlijke variant van hoog pathogene influenza-virus van het subtype H7N7 op een legpluimveebedrijf met 17.000 vrije uitloop biologische hennen, in de nabijheid van de Noord Italiaanse stad Portomaggiore. Italië heeft inmiddels maatregelen genomen op het besmette bedrijf en voor de betreffende regio, overeenkomstig de EU-regelgeving.
Tot op heden geen risicotransporten uit Italië
Het NVWA Incident- en Crisiscentrum (NVIC) heeft een risicoanalyse van de uitbraak gedaan. Daaruit blijkt dat er de afgelopen weken geen risicovolle transporten met AI-gevoelige dieren en of producten vanuit het besmette gebied in Italië naar Nederland en vice versa hebben plaatsgevonden.
Bron: Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit