De recente vogelgriepuitbraak in Biddinghuizen leidt niet tot herinvoering van de landelijke ophokplicht. Dat meldt het ministerie van LNV. In het gebied van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf geldt wel opnieuw een ophokplicht, evenals een vervoersverbod. Dit treft 36 pluimveebedrijven.
Op 6 juli is de landelijke ophokplicht in de grootste delen van Nederland opgeheven. Alleen in de Limburgse Peel en in de Gelderse Vallei bleef de ophokplicht van kracht. Stopzetting van de landelijke ophokplicht gebeurde na een positief advies van de Deskundigengroep Dierziekten. Dit is een groep deskundigen die de minister van LNV adviseren als het gaat om veterinair-technische aspecten van preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten. De groep bestaat uit epidimiologen, virologen en dierenartsen. De deskundigen beoordeelden het vogelgrieprisico begin juli als matig tot laag.
Als het ministerie van Landbouw aanleiding ziet om landelijk ophokken van pluimvee weer verplicht te stellen, dan neemt zij maatregelen. Vooralsnog wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden.
Vogelgriep vastgesteld op biologisch legpluimveebedrijf in Biddinghuizen
In Biddinghuizen (gemeente Dronten, provincie Flevoland) is vogelgriep vastgesteld op een biologisch legpluimveebedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 11.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Binnen de 1 kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone liggen twee andere pluimveebedrijven. De bedrijven worden door de NVWA gescreend en bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 36 andere bedrijven met pluimvee.
Minister Piet Adema (LNV)“Dit is ontzettend naar. Zowel voor de dieren die geruimd moeten worden als voor deze hardwerkende familie.”
Vervoersverbod vanwege vogelgriep Biddinghuizen
Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.
Landelijke maatregelen
Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.
Sinds 6 juli jl. is de landelijke ophok- en afschermplicht in de meeste regio’s in Nederland ingetrokken, ook in Biddinghuizen.
Voor de bedrijven binnen de 10 kilometerzone van het besmette bedrijf in Biddinghuizen geldt een afschermplicht voor gehouden vogels, en een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, loopvogels en sierwatervogels. Deze dienen wél afgeschermd te worden.
Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.
Bron: RVO