Behoud de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en schaf de landbouwvrijstelling niet af. Dat is kortgezegd de oproep van LTO Nederland en NAJK richting de Tweede Kamer. Aanpassing of afschaffing van deze fiscale regelingen hebben in de ogen van de twee boerenorganisaties grote consequenties voor; de bedrijfsoverdracht in de land- en tuinbouw.
Bovendien 92% van de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven is een familiebedrijf. Al eeuwenlang worden agrarische bedrijven van generatie op generatie overgedragen. Het familiebedrijf is en blijft dominant in de land- en tuinbouw. Een goede en betaalbare overdracht van het familiebedrijf van de ene generatie op de andere generatie is essentieel voor een duurzaam toekomstperspectief van de Nederlandse land- en tuinbouw, het Nederlandse agrifoodcluster én de toegevoegde waarde van de land- en tuinbouw aan de Nederlandse economie.
Onzeker toekomstperspectief
Investeringen in agrarische familiebedrijven en in bedrijfsovername vragen om een langjarig commitment van de ondernemers, zijn of haar opvolgers, de familie en externe financiers. Aan bedrijfsopvolging gaan ook vele jaren aan voorbereiding vooraf. Het is meer dan alleen het passeren van de eigendomsakte bij de notaris. De nieuwe generatie bedrijfsopvolgers moet, met het huidige onzekere klimaat en toekomstperspectief, miljoenen lenen en investeren. Enorme regeldruk en ook onzeker toekomstperspectief zetten de toekomst van het agrarisch familiebedrijf op het spel.
Versobering bedreigt agrarisch familiebedrijf
Essentieel voor de continuïteit in de agrarische sector is dat de jonge bedrijfsopvolgers gebruik kunnen maken van belangrijke fiscale en financiële regelingen zoals; de bedrijfsoverdrachtregeling (BOR), het VermogensVersterkendKrediet (VVK) en de landbouwvrijstelling. Aanpassing of afschaffing van fiscale regelingen zal de financiering van bedrijfsovername van het familiebedrijf volstrekt onmogelijk maken. In het licht van het dalende aantal bedrijfsovernames en de route naar een duurzame (kringloop)landbouw is dit volgens LTO Nederland en NAJK volstrekt onwenselijk.
Bron: LTO Nederland