Duurzaamheid is een speerpunt voor de Europese pluimveesector. Vorig jaar oktober spraken diverse belangenbehartigers en bedrijven werkzaam in de pluimveesector hierover in het paneldebat ‘Achieving Science-Backed Sustainable Poultry Production in the EU.
Bij een duurzame voedselproductie denk je al snel aan zaken als dierwelzijn, voedselveiligheid en milieu. Maar volgens Jesse Sevcik van Elanco Animal Health moeten we bij duurzaamheid ook denken aan voedselzekerheid. “Gezonde dieren, dus gezond pluimvee is een essentieel onderdeel van een bloeiende en duurzame Europese en wereldwijde voedselvoorziening. Dierlijk eiwit en in het bijzonder eiwit van pluimvee is essentieel voor het leveren van voedingsstoffen in de toekomst. Daar moet je bij duurzaamheid ook aan denken.”
Gelijk speelveld
Aangeschoven was ook Joe Moran van dierwelzijnsorganisatie Four Paws. Zij stelde dat er een gemeenschappelijke basis nodig is als het gaat om welzijnsregels. “Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat veranderingen die worden ingevoerd ook werken voor boeren en dat boeren volledig worden ondersteund door deze veranderingen. Ook hebben we goede ondersteuning nodig voor de pluimveesector met betrekking tot import. Want we zullen geen vooruitgang boeken als collectief , tenzij Europese boeren de garantie krijgen dat ze niet worden onderboden door goedkopere producten van mindere kwaliteit die van buiten Europa komen. We kunnen niet van boeren verwachten dat ze hogere standaarden gaan hanteren zonder de garantie te hebben dat ze niet worden onderboden”, aldus Moran.
Welzijnsresultaten verbeteren
Voor veel kipproducten is McDonalds het laatste tussenstation naar de consument. Van McDonalds waren dan ook Floor Uitterhoeve en Janet Helms vertegenwoordigd bij het paneldebat. Zij zijn bezig met het verzamelen van gegevens over het welzijn van miljarden vleeskuikens. “Uit onze gegevens blijkt dat goed bedrijfsmanagement en vakmanschap de belangrijkste bepalende factoren zijn voor het welzijn van vleeskuikens. We willen er samen met onze leveranciers aan werken de welzijnsresultaten te blijven verbeteren. Dit in combinatie met het terugdringen van de CO2-uitstoot naar netto nul 2050, uitbannen van ontbossing en het aanbieden van betaalbaarvoedsel”, aldus Uitterhoeve.
Samenwerking en dialoog
Naast duurzaamheid kwamen ook onderwerpen als voedselinflatie en verandering van wetgeving aan de orde. Dit zijn eveneens zaken die invloed hebben op de Europese pluimveesector, die de komende jaren veel uitdagingen te wachten staat. Duurzaamheid is cruciaal en daarom is samenwerking en een strategische dialoog tussen de sector en beleidsmakers van groot belang, zo kwam uit de paneldiscussie naar voren. Minder polarisatie en meer dialoog zijn daarvoor nodig.
Tekst: Gerben Hofman