COBOT Automation uit Ede heeft bij Jan Veldhuizen in Lunteren een compacte palletiseerrobot geïnstalleerd voor het vullen van een broedramen, het stapelen van pulp of juist kunststof trays. Door het combineren van de MeggStack TS7 voor het stapelen van de trays en de Meggbot ST70 voor het palletiseren is dit de eerste complete automatiseringsoplossing voor vermeerderaars. “Hoge capaciteit en meer variatie is in de vermeerdering gewenst. Bovendien is de ruimte in eierlokaal klein en is dit gewoon een hele compacte oplossing.”
De MeggStack TS7 en de Meggbot ST70
Met de komst van de MeggStack TS7 en de Meggbot ST70 heeft Veldhuizen het hele proces vanaf het sorteren geautomatiseerd. “Managementresultaten, tijdsbesparing en arbeidsverlichting. We zochten naar het complete plaatje”, licht de pluimveehouder toe, “Twaalf jaar geleden is bij ons door COBOT Automation al een lift geïnstalleerd voor het makkelijk stapelen van de eieren. Dat gaf toen al een behoorlijke verlichting met het oog op de rugbelasting, omdat je op hoogte kon inpakken. We gaan nu weer een stap verder. We waren vooral op zoek naar een compacte oplossing, omdat het in dit lokaal moet passen.”
Veldhuizen houdt ongeveer 45.000 vleeskuikenmoederdieren voor het afleveren van broedeieren. “Nummer één is daarom een goede omgang met de eieren. Die moeten zonder haarscheuren en breuken worden afgeleverd. Dat is kwaliteit leveren.” Deze boodschap van Veldhuizen is voor COBOT ook de basis voor de ontwikkeling van de combinatie. “Voor het palletiseren van consumptie-eieren, waar we ons met de Meggbot in binnen- en buitenland tot dusver op richten, is de snelheid belangrijker. Voor de vermeerdering juist de kwaliteit het voornaamste”, beaamt Bernard van de Krol van COBOT, “De ST70 palletiseert of belaadt broedkarren met een capaciteit tot 70 kisten per uur. In één kist zitten 360 eieren. 360 keer 70 is 25.200 eieren per uur. Voor ‘broed’ is dit een mooie snelheid.”
Ten opzichte van consumptie-eieren is de markt voor robotisering in de vermeerdering wat kleiner. “Toch bestaat zo’n compacte oplossing als deze nog niet, waarbij alle opties van handling van broedeieren in één mogelijk zijn. Het geeft comfort en de automatisering zorgt er voor dat de pluimveehouder zijn volledige focus op het sorteren bij de band kan houden.”
Totaalplaatje
De totstandkoming bij Veldhuizen is een grondig traject geweest. “Het gaat mij vooral om het totaalplaatje. We hebben geïnvesteerd in een lijn met het wegen en uitsorteren. We hebben ook nog andere opties bekeken maar de variatie die mogelijk is met het vullen van de broedramen, het stapelen van pulptrays en het palletiseren heeft de doorslag gegeven. Je moet daarin flexibel wezen. De keuze voor COBOT heeft daarnaast ook te maken met de goede ervaringen, die we al hadden”, legt Veldhuizen uit.
De Meggbot heeft standaard een afmeting van twee bij twee meter waardoor de bouw uitstekend past bij vermeerderaars, die over het algemeen kleine eierlokalen hebben. “Alle componenten zijn van rvs, wat positief is voor de levensduur van het materiaal. Er zitten onderhoudsvrije tandriemen op, waardoor het ook qua onderhoud een verstandige keuze is”, vertelt technisch engineer Jan Smit van COBOT.
Techniek Meggbot
De techniek van de Meggbot is inmiddels beproefd. Kenmerkend is dat er geen perslucht benodigd is. De MeggStack vult en stapelt zes trays. Ook het leggen van de toptray doet die zelf. “Je hebt altijd zicht op de eieren door de doorzichtige kap. Alles is open en toegankelijk, mocht je er bij moeten.” De module is direct verbonden met de Meggbot. “Er zit niets vast aan de vloer wat uiteindelijk weer bevorderlijk is voor de hygiëne. Alle besturing is met elkaar geïntegreerd.” Het gehele proces wordt met een gebruiksvriendelijke touchscreen in gang gezet. Binnen vijf minuten kan de pluimveehouder de switch maken tussen bijvoorbeeld pulptrays en het vullen van de broedramen.
“Alles is compact en simpel gehouden”, meent Jan Smit, “De techniek is tot de kern afgepeld. Precies naar de wens van de klant.” Jan Veldhuizen kan die stelling alleen maar beamen. Sinds februari draait de combinatie op het pluimveebedrijf. “De service is uitstekend en het werkt, dat is het voornaamste.” Smit: “De Meggbot installeren binnen een dag is ons uitgangspunt. De eerste klant kost altijd meer tijd. De techniek moet goed zijn, dus geven we het altijd de aandacht die het verdient.”
Je hebt zojuist een artikel uit de Pluimveekrant gelezen. De krant gratis thuis op de mat?