Nog even en het is een feit: de wolf herintroduceert zichzelf terug in Nederland. Eind januari is het namelijk een half jaar geleden dat de eerste wolf zich op de Veluwe heeft gevestigd. Als dat wordt gehaald, is de wolf sinds 150 jaar weer terug. Voor de één is dat een reden tot blijdschap, voor de ander juist tot lichte angst en vrees. LTO Nederland komt daarom met een voorstel.
LTO Nederland wil volgens Nieuwsuur overgaan tot het invoeren van een zogenaamd 'wolvenquotum'. Dit houdt in dat er binnen Nederlandse landsgrenzen een beperkt aantal wolven mag verblijven en leven. Zal het mogelijk zo ver komen dat dit aantal gaat groeien, dan moet er de mogelijkheid zijn om hier tegen op te treden. LTO-bestuurder Ben Haarman vermeldt tegen Nieuwsuur: "Er is geen andere keus. Ook wolven die een bedreiging voor vee vormen moeten worden bejaagd. Als een wolf erop uit is om schapen aan te vallen, dan moet je de ruimte hebben om die te mogen afschieten."
Naast LTO Nederland vindt echter de Nederlandse Jagersvereniging ook dat er binnen Nederland geen plaats is voor dit roofdier. Laurens Hoedemaker, directeur van de Nederlandse Jagersvereniging: "Het Oostvaardersplassen-debacle heeft ons geleerd dat als er dieren komen, deze zich gaan voortplanten met als gevolg dat er conflicten zullen gaan ontstaan", zo meldt Nieuwsuur.
Onder de Nederlandse burgers zijn de meningen verdeeld over de terugkeer van de wolf in het Nederlandse landschap. Waar de ene zich op de vlakte houdt door aan te geven dat de natuur min of meer zijn gang moet kunnen gaan, wil de ander een nadrukkelijke ontheffing op de jacht en daarmee een vrijbrief om elke wolf af te schieten.
Beschermd roofdier
De wolf heeft binnen Europa de status van beschermd roofdier waarmee het bejagen en afschieten bij wet verboden is. LTO Nedeland wil volgens Nieuwsuur afspraken gaan maken om deze status te ontheffen.
Natuurmomenten is het hier niet mee eens. "Er zijn in 2018 in heel Nederland 150 hobbymatig gehouden huisdieren gedood door wolven. Maar in dezelfde periode zijn er een kleine 10.000 gehouden huisdieren aangevallen en gedood door loslopende honden. De wolf krijgt nu de verwijtende vinger omdat dit een wild dier is, maar onze honden veroorzaken veel grotere schade".
Tegen Nieuwsuur meldde boswachter Mirte Kruit het volgende: "Zodra een wolf eenmaal een territorium heeft gevonden zal het zich gaan toeleggen op ander voedsel. Binnen haar grenzen weet een wolf exact welke prooidieren er zijn en waar ze zich bevinden. Dat is compleet iets anders dan bij rondtrekkende wolven. Zij moeten zich voeden met wat ze onderweg tegenkomen omdat ze geen idee hebben wat er in hun omgeving gebeurt. Daardoor vergrijpen zij zich aan datgene wat voor handen ligt." Om nog een voorbeeld te geven: "Sinds de wolvin zich op de Veluwe heeft gevestigd, heeft ze geen schapen meer aangevallen. Ze heeft zich volledig gefocust op het vangen van wild."
Bron: NOS