De Europese Commissie presenteerde vandaag de contouren voor haar duurzaamheidsambities: de Green Deal. Het beleid en de bijbehorende financiering moet vergaande veranderingen teweeg brengen in de Europese maatschappij. LTO Nederland benadrukt dat het bij de uitwerking van de plannen niet óver de boer moet gaan, maar vóór de boer moet werken.
“We lopen in Nederland wereldwijd voorop in kwaliteit en duurzaamheid bij het maken van voedsel en andere groene producten. De uitwerking van de Green Deal moet ons daarin ondersteunen en stimuleren. Dat kan alleen als er mét ons wordt gewerkt, zodat Europees beleid en geld tot goed resultaat leidt voor onze sector. Beknellende regelgeving over ons uitstorten zou een grote fout zijn. Het spoorboekje dat de Commissie presenteert kan twee richtingen op gaan: een steun in de rug of een juk in de nek,” aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.
Klimaatmaatregelen
De Commissie wil er met deze Green Deal voor zorgen dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent wordt. Voor 2030 worden de bestaande doelen naar boven bijgesteld. Men wil hiermee verder gaan dan de klimaatplannen van het Nederlandse kabinet.
LTO Nederland kondigde afgelopen maand aan zich niet onvoorwaardelijk te committeren aan de plannen van Rutte III. Boeren doen al veel en willen best meer doen, maar de haalbaarheid én betaalbaarheid zijn afhankelijk van de financiële, beleids- en innovatieruimte die de overheid biedt.
Op nationaal niveau is dat nog niet voldoende het geval. Ook bij de uitwerking van de Europese klimaatplannen zal LTO Nederland er scherp op toezien dat boeren en tuinders een goed toekomstperspectief krijgen en houden.
Biodiversiteit, gewasbescherming, meststoffen
Doel van de Commissie is dat de Green Deal bijdraagt aan onder andere het behoud van biodiversiteit en ‘minder afhankelijkheid van chemische pesticiden en meststoffen’. Innovatieve landbouwtechnieken zouden daar een onderdeel van zijn. Verder moeten uit derde landen ingevoerde voedingsmiddelen gaan voldoen aan de milieunormen van de EU.
“We moeten ontzettend alert zijn op dit soort plannen. Veel van de ambities staan al lang op het wensenlijstje van Nederlandse boeren en tuinders – of het nou om robuuste gewassen en snellere toelating van laagrisicomiddelen gaat, of om de mogelijkheid tot beter gebruik van mineralen uit dierlijke mest. Mijn grote angst is dat de EU met een botte bijl door de vele bestaande initiatieven heen gaat. Een rigide top-down benadering gaat ongelofelijk hard botsen met de realiteit: onze sector heeft oplossingen, maar dan moeten we daar wel de ruimte voor krijgen. Als men dit verkeerd aanpakt, dan vrees ik dat de Commissie er snel genoeg achter komt dat Brussel ook nog wel met de trekker te bereiken is,” vervolgt Calon.
Van boer tot bord
De Green Deal wordt de komende jaren uitgewerkt tot concreet beleid. Wetsvoorstellen van de Europese Commissie moeten altijd worden goedgekeurd door EU-lidstaten. Voor de land- en tuinbouw is vooral de ‘van boer tot bord’ strategie van belang, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht.
LTO Nederland zal de uitwerking op Europees niveau, in samenwerking met koepelorganisatie COPA-COGECA, nauwgezet blijven volgen. Ook via de relevante Nederlandse bewindslieden, waaronder minister Schouten van LNV, worden de belangen van de Nederlandse agrarische sector behartigd.
Bron: LTO Nederland