Bijna iedere pluimveehouder kent ze wel: diergeneesmiddelen van Dopharma. Maar waar komen deze producten eigenlijk vandaan? We namen met Agrivaknet, de vereniging van agrarische bedrijfsadviseurs, een kijkje op het bedrijf in Raamsdonkveer. We spraken met directeur Wijnand de Bruijn. Een kijkje achter de schermen bij een oer-Hollandse producent van diergeneesmiddelen.
“De Do van Dopharma staat voor Dordrecht. Daar is het bedrijf door mijn vader in 1969 opgericht”, vertelt De Bruijn. “Eind jaren zeventig is het bedrijf naar Raamsdonkveer verhuisd. De locatie is nog steeds dezelfde als waar we nu zitten, alleen is het bedrijf in de loop der jaren flink uitgebreid. Nog steeds is Dopharma een familiebedrijf. Ik run het samen met mijn broer, mijn zus en een neef.”
De directeur vertelt het belangrijk te vinden goed bereikbaar te zijn voor afnemers. “Ons telefoonnummer en e-mailadres staan daarom gewoon op de website.” De diergeneesmiddelenfabrikant uit Raamsdonkveer heeft snel leveren ook tot een kunst verheven. “Bestel je als dierenarts bij ons op werkdagen voor 12.00 uur, dan krijg je het in het grootste deel van Nederland nog dezelfde dag geleverd. Zo hoef je als dierenarts geen grote voorraad te hebben. We bezorgen met eigen vervoer. Soms rijden de chauffeurs wel tot tien uur ’s avonds door, zodat de dierenartsenpraktijk er de volgende dag meteen mee door kan.”
Meer dan zeventig landen
Dopharma levert wereldwijd diergeneesmiddelen aan meer dan zeventig landen. “Wij richten ons op de veehouderij met middelen voor varkens, kippen, kalveren, koeien, kalkoenen en vis. We hebben daarnaast een paar middelen voor kleine huisdieren in het assortiment”, vertelt De Bruijn. Bij Dopharma in Raamsdonkveer zijn ongeveer 120 mensen werkzaam. Wereldwijd heeft het bedrijf zo’n 300 mensen op de loonlijst staan. Naast in Nederland is er ook in Frankrijk een productielocatie, waar 90 personen werken. Daarnaast zijn er in diverse landen verkooporganisaties. In Duitsland is een productielocatie voor stalspecifieke vaccins, die onder de naam Dophavacc worden geleverd. In Loon op Zand heeft het bedrijf een eigen proefstal, waar heel gericht proeven worden gedaan met runderen, varkens en kippen.
Veilig voor mens, dier en milieu
Een grote afdeling bij Dopharma in Raamsdonkveer is de afdeling die zich bezighoudt met de toelating van diergeneesmiddelen. Op dat vlak heeft de familie De Bruijn in de loop der jaren een forse ontwikkeling gezien. “Vroeger had men het niet eens over toelating. Men mengde wat, gaf het aan de kalveren en scheten ze dan minder, dan werkte het. Dat kan natuurlijk niet meer. We willen absoluut zeker weten dat een middel veilig en effectief is. Voor dier, mens en milieu.”
Snel kunnen bijsturen
Een andere ontwikkeling waar Dopharma op inspeelt is verminderd gebruik van antibiotica. “Er wordt ons wel eens gevraagd of ons zorgen maken over verminderd antibioticagebruik in de veehouderij. ‘Ja en nee’ luidt dan het antwoord. Op korte termijn is minder verkoop van antibiotica niet per definitie gunstig voor ons. Maar daar waar minder antibiotica kunnen worden ingezet, ontstaan andere eisen op het gebied van diergezondheid. Zo hebben we de afgelopen jaren de focus meer gelegd op drinkwatermedicatie in plaats van voermedicatie. Dat werkt een stuk efficiënter in het dier. En we kijken bij aandoeningen of er geen andere oplossingen zijn dan antibiotica. Bijvoorbeeld vaccineren. Wij kunnen snel bijsturen. En wat voor antibiotica een paar jaar terug in Nederland gold, zie je nu in Zuid-Europa. Wij staan klaar om die veranderende markt ook daar te kunnen bedienen.”
Trots op nieuw product
De afgelopen jaren heeft Dopharma hard gewerkt aan wormmedicatie voor varkens en kippen via het drinkwater. Voorheen was dit alleen mogelijk via het voer. Dit laatste doseert lastiger en er kan stof bij vrijkomen. Grote uitdaging bij de drinkwatermedicatie was het stabiel houden van de vooroplossing. Met inzet van nanotechnologie is dit Dopharma gelukt. Het product behoudt zo zijn werking van het begin tot het eind van de leiding. De Bruijn is trots op deze ontwikkeling. “Er was nooit een goed alternatief voor wormmedicatie via het voer. Dat is er nu en het werkt prima.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en Dopharma