Donderdag 15 april is in de Landbouwcommissie van het Europees Parlement het Europese burgerinitiatief (ECI) ‘End the Cage Age – Stop de kooien’ besproken. LTO heeft vooraf contact gezocht met betrokken Europarlementariërs om hen met name te informeren over de Nederlandse situatie en een verbod op kooisystemen voor legkippen.
Hoorzitting
In de hoorzitting gaf het ECI aan in Europa een afschaffing van kooien voor dieren te willen. Ze richten zich vooral op kippen, eenden, ganzen, zeugen en kalveren. EU-Commissaris Kyriakides van gezondheid, reageerde dat al veel is bereikt op het terrein van dierenwelzijn, maar dat meer veranderingen nodig zijn. Dit gaat onder andere via de Europese richtlijn voor gehouden dieren. Deze richtlijn is herzien en naar verwachting in 2023 gepresenteerd.
Inzet LTO pluimvee
LTO Nederland vindt dat pluimveehouders keuzevrijheid moeten behouden binnen de bestaande EU-kaders. Een zeer belangrijk uitgangspunt is dat producten van houderijsystemen die in de EU niet zijn toegestaan, ook niet geïmporteerd mogen zijn. Helaas is er momenteel vaak nog geen invulling gegeven aan dit belangrijke punt. Dat steekt de sector telkens weer enorm en zorgt voor oneerlijke concurrentie. LTO blijft hier dan ook aandacht voor vragen.
In Nederland is de afgelopen tientallen jaren een forse omschakeling gerealiseerd naar huisvesting van legkippen in biologisch-, vrije uitloop- en scharrelsystemen. Meer dan 90 procent van de kippen is in die systemen gehouden. Met de koloniehuisvestingssystemen hebben we in Nederland wat betreft dierwelzijn een extra stap gezet bovenop de EU-wetgeving voor verrijkte kooien. Op andere vlakken hebben koloniehuisvestingssystemen ook pluspunten, denk bijvoorbeeld aan minder emissies en een goede voedselveiligheid. Een verbod op koloniesystemen is wat LTO betreft absoluut niet aan de orde, zeker niet zolang gebruik en consumptie van kooi-eieren in de EU is toegestaan.
Europees Parlement
Europarlementariërs waren over het algemeen erg positief over het initiatief van het ECI. Wel is benadrukt dat het verbieden van kooien kostprijsverhogend werkt. Boeren moeten financieel ondersteund zijn in de omschakeling. Verder is ook uitgesproken dat dat importondermijnend werkt. Geïmporteerde producten moeten aan dezelfde Europese normen voldoen. Verder is ook betere etikettering van producten genoemd als mogelijke oplossingsrichting.
Vervolg
De Europese Commissie gaat verder onderzoek laten doen naar de effecten van het afschaffen van kooien. Ook is er gekeken naar de mogelijkheden van etikettering van producten. Eisen stellen aan import qua dierenwelzijn lijkt lastiger; dat zal via handelsverdragen geregeld moeten zijn. Landbouwcommissaris Wojciechowski zei dat ‘End of cage’ aansluit bij de doelen van de Green Deal, die de komende jaren is vormgegeven, uitgewerkt en ingevoerd. Er is verder gesproken over mogelijkheden voor financiële ondersteuning van deze veranderingen. LTO zal in Brussel het vervolg van deze discussies nadrukkelijk volgen en uiteraard de belangen van de Nederlandse sector voor het voetlicht brengen.
Bron: ZLTO