De douche in de hygiënesluis moet voldoen aan een specifieke indeling, conform het reglement IKB Kip. De indeling bestaat uit drie afzonderlijke ruimtes: de uitkleedruimte, de douche en de kleedruimte.
Deze specifieke indeling wordt een ‘doorloopdouche’ genoemd. Dit type douche zorgt voor een duidelijke scheiding tussen de onreine en schone zones van de boerderij (zie onderstaande afbeelding). Hierdoor is er, mits het systeem goed wordt nageleefd, geen contact tussen looproutes en wordt de kans op kruisbesmetting verkleind. De doorloopdouche verkleint daardoor het risico dat dierziekten en andere ziekteverwekkers op uw bedrijf terechtkomen en worden overgedragen op andere bedrijven.
De doucheruimtes moeten goed verlicht en verwarmd zijn en de nodige privacy bieden zodat de bezoeker comfortabel en op zijn gemak kan douchen. Als u regelmatig meerdere bezoekers op uw bedrijf ontvangt, kunt u overwegen om meerdere douches aan te bieden.
De verschillende ruimtes van de doorloopdouche
Uitkleedruimte:
- haken en/of plank om kleding van de bezoeker op te hangen/plaatsen;
- schone handdoeken (te gebruiken bij het douchen bij vertrek);
- een wasmand voor gebruikte handdoeken;
- U kunt er ook voor kiezen om kluisjes of andere mogelijkheden te voorzien om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen.
Douche:
- aangesloten op leidingwater of een eigen waterbron van geschikte kwaliteit;
- goed functionerende afvoer en shampoo en/of zeep.
Kleedruimte:
- schone handdoeken, een wasmand en een afvalbak;
- schone kleding die ter plaatse door de bezoeker kan worden verstrekt, schoenen, sokken en ondergoed;
- persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmasker en haarnetje.
Overgangsperiode 1 juli 2028
Heeft u al een douche op uw perceel, maar voldoet de douche niet aan het doorloopprincipe? In dit geval geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2028 . Dit is meestal een gewone douche (dezelfde kant naar binnen en naar buiten). Dan bent u vanaf 1 juli 2028 ook verplicht om een inloopdouche aan te bieden, conform de regelgeving IKB Kip . Gewone douches hebben slechts één deur, dus er is geen fysieke scheiding tussen de onreine en schone zones. Hierdoor overlappen de looproutes elkaar en bestaat er risico op kruisbesmetting.
Legionellabestrijdingsplan
Wanneer de douche wordt gebruikt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de douche veilig en schoon is. In de regelgeving is daarom opgenomen dat pluimveehouders moeten beschikken over een legionellabestrijdingsplan. Uw plan moet minimaal voldoen aan de eisen uit het Protocol Legionellabestrijding IKB Kip (klik hier voor het protocol van IKB Kip). Hieronder staan een aantal belangrijke aspecten genoemd in het protocol:
- de douche moet zijn aangesloten op drinkwater van het waterleidingbedrijf of op een bron met water van goede kwaliteit;
- afwezigheid van “dode benen” in het systeem;
- wekelijks gebruik van alle kranen (minimaal twee minuten per kraan spoelen).
Als er een legionellabesmetting wordt geconstateerd, mag de douche niet meer worden gebruikt en moet er contact worden opgenomen met een professioneel bedrijf. Legionella is schadelijk voor zowel uw gezondheid als die van de bezoeker. De douche kan pas weer veilig gebruikt worden als een professioneel bedrijf heeft vastgesteld dat de concentratie van de legionellabacterie in de leidingen niet meer boven de norm van 1.000 kolonievormende eenheden per liter komt. Alleen dan kunnen u en uw bezoeker weer veilig van de douche gebruik maken.
Bron: AVINED