Vanaf 1 augustus 2015 is de hygiënescan door alle Nederlandse pluimveehouders in te vullen in KIP. Vanaf die datum is de jaarlijkse verplichting voor het invullen ook in IKB van kracht. Met de scan krijgt de pluimveesector een extra middel om de hygiëne op de bedrijven verder te verbeteren. Hiermee wil de sector het risico op introductie en verspreiding van ziekten, waaronder vogelgriep, verkleinen.
In de komende dagen zullen naar aanleiding van de uitgevoerde pilot onder een aantal pluimveehouders een paar vragen worden verduidelijkt. En natuurlijk zal in de loop van volgend jaar een evaluatie plaatsvinden die mogelijk leidt tot verdere aanpassing van de scan.
Waarom doen we het ook alweer?
Naar aanleiding van de hoog pathogene Aviaire Influenza uitbraak in november vorig jaar is het besef van een goede bedrijfshygiëne gegroeid. Goede hygiëne leidt tot een kleinere kans op introductie van ziekten en besmettingen (in de breedste zin) op het pluimveebedrijf. En de kans dat ziekten en besmettingen van het ene naar het andere pluimveebedrijf worden versleept is ook aanzienlijk kleiner. Het verbeteren van de hygiëne op pluimveebedrijven zal leiden tot een hogere diergezondheid en daar is de gehele pluimveesector bij gebaat.
De hygiënescan geeft u de mogelijkheid om op gestandaardiseerde wijze een beeld te krijgen van de hygiënestatus op uw bedrijf. De vragen over hygiëne zijn zodanig universeel opgesteld dat deze op alle bedrijven toepasbaar zijn. Voor bedrijven met vrije uitloop, eierleggende dieren en eenden zijn 1 of meerdere extra vragen opgenomen.
Wat willen we ermee bereiken?
Vanaf december 2014 zijn tijdelijk extra hygiënemaatregelen in IKB opgenomen. Als vervolg op deze tijdelijke maatregelen is afgesproken om een hygiënescan te ontwikkelen, waarmee pluimveehouders op basis van een vragenlijst de sterke en zwakke plekken op hun bedrijf leren zien. En op basis van de resultaten uit de scan passende verbetermaatregelen kunnen nemen. In aanvang is de scan bedoeld voor bewustwording en zijn de voorgestelde maatregelen adviezen.
Wat gebeurt er met de resultaten?
De resultaten zijn allereerst voor eigen gebruik door de pluimveehouder om de bedrijfshygiëne te optimaliseren. De resultaten zullen ook terugkomen bij de jaarlijkse bespreking van het bedrijfsgezondheidsplan (BGP). Het BGP is een wettelijke verplichting die voortkomt uit de regelgeving voor reductie van antibioticagebruik. In het BGP is hygiëne een aandachtspunt en vanaf heden kan daarbij ook de uitkomst van de hygiënescan worden meegenomen. Omdat de bedrijfseigen dierenarts de gesprekspartner is bij het opstellen van het BGP, ontvangt deze de resultaten van de scan via de CRA-database.
Tot slot zullen de resultaten op termijn worden verwerkt tot benchmarkrapporten (anoniem), zodat op sectorniveau kan worden gezien waar verbeterpunten mogelijk zijn en waar goed wordt gescoord.
Meer informatie
Avined
Laan van Vollenhove 3229
3706 AR Zeist
T.: +31 (0)30 7555010
E.: info@avined.nl
W.: www.avined.nl