Een goede bioveiligheid is voor pluimveebedrijven essentieel om zich te beschermen tegen de insleep van verscheidene pluimveeziekten. Momenteel heerst er wereldwijd een continue dreiging van aviaire influenza. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie speelt bioveiligheid een cruciale rol. Tussen 1 november en 31 december moeten Vlaamse commerciële pluimveehouders daarom de jaarlijkse bioveiligheidsenquête uitvoeren.
De beste manier om de bioveiligheid op een pluimveebedrijf te evalueren en te verbeteren, begint met een grondige analyse van de risico’s. Daarom is de verantwoordelijke van elk commercieel pluimveebedrijf in Vlaanderen sinds 2008 verplicht om jaarlijks zijn bedrijfsdierenarts te ontbieden om een risico-evaluatie uit te voeren om zo de bioveiligheid op het bedrijf te evalueren.
Daarbij is er de mogelijkheid om enkele observaties uit eerder uitgevoerde bioveiligheidsaudits automatisch over te nemen, op voorwaarde dat dit observaties zijn die doorgaans redelijk stabiel blijven door de tijd heen, zoals de naam van het bedrijf.
Gemakkelijk uitvoeren met behulp van Farmfit-platform
Om ervoor te zorgen dat de bedrijfsdierenarts de risico-evaluatie op een meer gebruiksvriendelijke, praktische en efficiënte manier kan uitvoeren, wordt deze risico-evaluatie sinds vorig jaar beschikbaar gesteld op het Farmfit-platform van de erkende verenigingen DGZ en ARSIA.
Ook dit jaar dient de risico-evaluatie via Farmfit ingevuld te worden. Het Farmfit-platform is zowel op de computer, tablet als smartphone beschikbaar. Door de enquête in te vullen in FarmFit, worden de nodige gegevens automatisch aan het FAVV bezorgd.
Jaarlijkse enquête bioveiligheid
FarmFit zorgt er bovendien voor dat de bedrijfsdierenarts samen met de pluimveehouder achteraf gemakkelijk de gegevens en actiepunten kan raadplegen en opvolgen. De jaarlijkse bioveiligheidsenquête voor 2024 moet uitgevoerd worden tussen 1 november 2024 en 31 december 2024.
Meer informatie en instructies over het gebruik van de applicatie zijn beschikbaar op de website van Farmfit.
Veranderingen op basis van feedback uit de praktijk
Op basis van de feedback van de landbouworganisaties en de dierenartsenverenigingen zijn er enkele veranderingen doorgevoerd ten opzichte van 2023.
Er zijn nu zeven in plaats van drie verschillende enquêtes beschikbaar, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het bedrijfstype:
- Biocheck voor legbedrijven
- Biocheck voor vleeskippen-en vleeskalkoenenbedrijven
- Biocheck voor vermeerderingsbedrijven (nieuw)
- Biocheck voor bedrijven met leghennen met vrije uitloop (nieuw)
- Biocheck voor bedrijven met vleeskippen met vrije uitloop (nieuw)
- Korte vragenlijst voor de broederijen (nieuw)
- Korte vragenlijst voor de kleine commerciële bedrijven met minder dan 200 stuks pluimvee
De vragenlijsten kunnen nu op inrichtingsniveau ingevuld worden in plaats van op beslagniveau. Dit betekent dat de dierenarts de risico-enquête slechts hoeft in te vullen voor één beslag binnen dezelfde inrichting, in plaats van voor elk afzonderlijk beslag. Indien er meer dan één pluimveecategorie op de inrichting aanwezig is, dient de vragenlijst wel voor elke categorie ingevuld te worden.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gert van Santen