Bloedluis is een van de meest voorkomende kippenziekten in Nederland. De bedrijfsrisico’s voor de pluimveehouder als gevolg van een bloedluisbesmetting zijn groot. Er zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar met een wisselend resultaat.
Rentokil introduceert bloedluisbestrijding middels roofmijt voor de Nederlandse pluimveehouder. Bloedluisbestrijding met roofmijt heeft een 100% veilige werking, zonder gevaar op resistentie en draagt bij aan een goed stalklimaat.
De gevolgen van de bloedluis zijn legio. Van een daling van de eiproductie tot verhoging van het aantal gedeclasseerde eieren. De aanwezigheid van bloedluis zorgt bij mensen voor irritatie en jeuk, maar ze zijn vooral schadelijk voor de kippen (uitval, nervositeit, stress) en het productieproces (kleinere eieren en daling van de productie van eieren). Bloedluizen zijn daarnaast ook dragers van pathogenen.
In Frankrijk wordt al enige jaren effectief gebruik gemaakt van de inzet van roofmijt om bloedluisbesmetting tegen te gaan bij ruim 120 pluimveebedrijven. Daarom is Rentokil de samenwerking aangegaan met Appi als leverancier van de roofmijten. “Hoe vroeger je ingrijpt, hoe betere kans je hebt om de populatie van bloedluis onder controle te krijgen", zegt Damien Morel, entomoloog en directeur van Appi.
"Een biologische bestrijding is effectief wanneer er een goede verhouding is tussen bloedluizen en roofmijten" voegde hij eraan toe. Om hiervoor te zorgen, is het noodzakelijk om de besmetting in de stal goed te monitoren en daar waar nodig extra roofmijten te plaatsen. Rentokil stelt samen met de pluimveehouders een plan van aanpak op, afhankelijk van het staltype. Dit plan wordt continu geëvalueerd en indien nodig herzien. Zo wordt de groei van bloedluis geremd en hoge kosten van bestrijding tussendoor voorkomen.
Voor meer informatie kijkt u op www.rentokil.nl/bloedluis
Bron: Rentokil