We zien de laatste jaren een groeiende vraag onder consumenten naar verantwoorde veehouderij. Verantwoorde producten en dierwelzijn word steeds belangrijker. Om hier gehoord aan te geven veranderen veel veehouders hun werkwijze. Een duidelijk voorbeeld in pluimveehouderijen is de opkomst van het aantal vrije uitloopstallen met verrijking voor de dieren om meer natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. We zien deze stalconcepten vooral in West-Europa, Amerika en Canada sterk toenemen. Stallen met een vrije uitloop zijn echter moeilijker te beheren dan dichte stallen.
Goed klimaat wanneer de kippen naar binnen gaan
Denk bijvoorbeeld aan het veilig stellen van dieren tegen infectieziektes of roofdieren, maar ook het regelen van een goed klimaat wanneer de kippen naar binnen gaan. Vooral de ventilatie in een vrije uitloopstal wordt een uitdaging vanwege de vele openingen in de wand. Het verschil tussen dag en nacht met de uitloopschuiven open of dicht zorgt ervoor dat minstens twee ventilatie schema’s nodig zijn. Overdag wanneer de schuiven open staan is ventilatie op gelijkdruk van kracht, ’s-nachts wanneer de schuiven sluiten kan men overgaan op onderdruk. Verwarming in de winter en koeling in de zomer vormen hierop nog een extra uitdaging. Dan is er nog vocht en voorkomen van natte plekken bij de uitloopschuiven wat kan lastig blijken. Wat kan helpen is de stal in richting van het zuiden bouwen zodat de zon helpt de grond en uitloopruimte droog te houden.
Om een goed ventilatiepatroon te creëren word in het klassieke stalconcept met onderdruk geventileerd. In vrije uitloopstallen zien we tegenwoordig meer overdruk en gelijkdruk ventilatie omdat het klassieke concept hier niet houdbaar is. In onze omgeving zet vooral in West-Europa de trend van ventileren met gelijkdruk flink door.
Gelijkdrukventilatie bij pluimvee
Er zitten enkele voordelen aan deze manier van ventileren. Bij gelijkdrukventilatie met kokers kan men een goede verdeling van temperatuur en verse lucht door de gehele stal beter garanderen. Dit zorgt voor een gecontroleerd stalklimaat dat stuurbaar is en zo in alle seizoenen geoptimaliseerd kan worden. Hierdoor zijn legpercentages en uitval het hele jaar vrijwel gelijk en ontstaat een bepaalde constante.
Een belangrijke techniek die ervoor zorgt dat men de temperatuur verdeling in de stal onder controle kan houden is recirculatie van warme lucht. Een perfecte invulling van een gelijkdruksysteem bevat dus kokers met een recirculatie element. Als de kokers een recirculatie element bevatten kan de warme lucht bovenin de stal met verse koude lucht worden vermengd en voorkom je koudeval op de dieren. Bovendien kan men met een vermengde warme lucht voorkomen dat het strooisel vochtig word en daarmee extra ammoniak ontwikkeling optreed.
Niet alleen in de pluimveesector zijn gelijkdruksystemen en recirculatie technieken die zich volop ontwikkelen. Ook in de varkenshouderij zien we deze systemen hun intrede doen, recirculatie zorgt ervoor dat de varkens minder last hebben van koude luchtstromen. Gelijkdruk in varkensstallen zorgt voor optimale verdeling van lucht waardoor er geen tocht of koude plekken ontstaan. Een voordeel van het recirculatie element is voor een varkensstal ook de sterk verlaagd uitstoot van ammoniak en fijnstof.