Bij het gebruik van een luchtwasser verlaat de warme uitgaande ventilatielucht via één centraal punt de stal. Een ideaal moment om naast ammoniak ook meteen de warmte uit de stal af te vangen en te gebruiken voor een beter stalklimaat en ongeveer 60% energiebesparing. ITB Climate ontwikkelde de ASI Warmtewisselaar speciaal voor toepassing in combinatie met nieuwe én bestaande luchtwassers.
Luchtwasser is ideaal punt om warmte uit de stal terug te winnen
Varkens en pluimvee produceren veel warmte die nu nog vaak via de ventilatielucht de stal uit wordt geblazen. De ASI Warmtewisselaar is speciaal ontwikkeld om toe te passen in combinatie met een nieuwe of bestaande luchtwasser. De ASI Warmtewisselaar bestaat uit een compacte lucht/lucht warmtewisselaar met lange horizontaal geplaatste buizen. Warme afgevoerde lucht uit de luchtwasser wordt langs deze platen gezogen. Koude inkomende lucht wordt door dezelfde platen gezogen. Bij het kruisen van de ingaande en uitgaande luchtstromen wordt warmte overgedragen. Lucht wordt daarbij niet gemengd. Inkomende verse ventilatielucht blijft zo ook echt schoon en fris.
60% Energiebesparing en een beter klimaat
Door warmte uit de stal terug te winnen en te gebruiken in hun stal, verminderen veehouders hun energieverbruik en creëren ze een beter stalklimaat. Dieren verspreiden zich beter, waardoor meer rust ontstaat. Door een goed klimaat verbeteren de groeicijfers en neemt de voerconversie af. Doordat er meer geventileerd kan worden, ontstaat er een beter leefklimaat voor de dieren en een beter werkklimaat voor de mens. Door de inzet van teruggewonnen warmte kan tot 60% energie worden bespaard.
Bestendig kunststof voor lange levensduur
De ASI wordt volledig uit kunststof geproduceerd en is daardoor bestand tegen Uv-straling en agressieve stoffen uit de stallucht. De omkasting van de wisselaar bestaat volledig uit ‘holle kamer’ polypropyleen platen. De buizenpakketten bestaan volledig uit PVC, waardoor een lange levensduur wordt gegarandeerd. Doordat zowel de verse ingaande lucht als de ‘gewassen’ uitgaande lucht schoon zijn, is reiniging van de ASI niet nodig.
Bron: ITB Climate