Steven Mitchell van Greengage Global werkt samen met Jan Geurtsen om de inductielamp op de Nederlandse markt te zetten
In meer dan twintig landen en in ruim 2500 pluimveestallen over de hele wereld wordt het al gebruikt en overal reageren pluimveehouders met oprechte verbazing. De Greengage Lighting-revolutie, zoals Jan Geurtsen als verkoopmedewerker voor de Nederlandse markt het graag noemt, zal in de komende maanden ook ons land bereiken. “De lampen gaan heel lang mee, zijn niet brandgevaarlijk en ophangen is een fluitje van een cent.”
Geurtsen heeft jarenlange ervaring in de branche en ging pas met Greengage in zee nadat hij de diverse rapporten van de Universiteit van Edinburg (Verenigd Koninkrijk) had ingezien. “Veel pluimveehouders zullen denken: dit is te mooi om waar te zijn en als het te mooi is, dan zal het ook wel niet waar zijn. Ik begrijp die reactie en ik was zelf ook pas overtuigd toen ik het echt zag. De inductielampen zijn oersterk en hebben een levensduur van ruim 100.000 uur (door middel van interpolatietesten aangetoond, red.). De aanschaf is goedkoper dan welk LED-systeem dan ook en het energieverbruik duidelijk lager: één lamp verbruikt slechts 10Watt en dat betekent in sommige gevallen maar liefst 75 procent stroomreductie.”
“Lagere uitval, minder vloereieren en hoger slachtgewicht”
Omdat de lichtsterkte en schaduwreductie zorgen voor een digitale zonlicht simulatie draagt het Greengage-ALIS verlichtingssysteem ook bij aan het dierenwelzijn. “Inductieverlichting is voor de kip gelijk aan daglicht, waardoor er bewezen verbetering in productie en welzijn optreedt. Dit is zelfs cijfermatig aantoonbaar door minder uitval, minder vloereieren en een verbeterd slachtgewicht. Ook is er blauw licht beschikbaar dat ingezet kan worden om de dieren rustig te krijgen tijdens het afvangen. Dit alles betekent minder medicijn- en antibioticagebruik en minder stress van begin tot einde van de ronde”, zo stelt Geurtsen vast.
Volop interesse
De verkoop van de verlichting vindt plaats vanuit Nunspeet, de woonplaats van Geurtsen. Van daaruit bedient het niet alleen de Nederlandse, maar ook de Belgische en Duitse markt. “Vanuit alle hoeken is al volop interesse, maar het product is pas eind 2018 wereldwijd op de markt en nu bereikt het Nederland. We hebben al systemen verkocht, maar die bewuste stallen moeten nog gebouwd worden. De verwachting is dat de eerste stalinrichting voor pluimvee met inductieverlichting over enkele maanden wordt opgeleverd.”
”Lampen worden niet warm”
Steven Mitchell: "De lampen zijn door een ingenieus clipsysteem gemakkelijk te installeren"
De werking van het systeem is even eenvoudig als lastig, want de gepatenteerde inductie-technologie is de kern van het ALIS-systeem (ALIS staat voor Agrarische verlichtingssystemen voor inductie). Dit bestaat naast de Isotera-box uit geavanceerde bekabeling, sensoren en natuurlijk de lampen zelf. “En ook de lamp is bijzonder”, vertelt Geurtsen. “Want die wordt absoluut niet warm, zelfs niet als ze continu branden. Hierdoor trekt het minder fijnstof aan. De lampen hoeven niet aangesloten te worden op het lichtnet. Omdat het inductie is kan er absoluut geen kortsluiting ontstaan en zijn ze daardoor niet brandgevaarlijk. De lampen zijn door een ingenieus clipsysteem gemakkelijk te installeren, te onderhouden, te reinigen met een hogedrukspuit en te herplaatsen. Omdat er geen externe partijen de stal in hoeven om deze klusjes te klaren, draagt inductie indirect ook bij aan de bio-veiligheid en hygiëne waarborging in de stal.”
Inductie is de toekomst
Geurtsen is zeer enthousiast over het product en vertelt gepassioneerd over het systeem en hun motto: dieren blij, pluimveehouder blij, missie geslaagd. Toch beseft hij ook dat het tijd zal kosten alvorens de pluimveesector overtuigd zal zijn: “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer mensen het systeem in werking zien, dat ook zij enthousiast worden. Maar het is nu vooral zaak een aantal bedrijven over de dam te krijgen, want zoals gebruikelijk volgen er dan meer. Verlichting door middel van inductie is absoluut de toekomst. Voorheen hadden we gewone verlichting op 220 volt, daarna kwam LED en nu inductie. Natuurlijk zal het tijd kosten om het product te introduceren, maar de voordelen zijn zo groot en duidelijk dat het echt alleen een kwestie van tijd is. Doordat we ook op hetzelfde systeem nestsensoren, een webapp en gegevensanalyses bijleveren beschikt de boer direct over het gehele benodigde pakket voor een optimaal welzijn, maximale productiviteit en minimale milieubelasting.”
Jan Geurtsen: “Verlichting door middel van inductie is absoluut de toekomst”
Meer informatie
Wilt u meer informatie over Greengage ALIS inductielampen? Neem dan contact op.
Jan Geurtsen – Greengage Nederland
E-mail: jan.geurtsen@greengage.global
Tel.nr.: 06 – 10378298