In vrijwel elke pluimveestal vinden we tegenwoordig maatregelen, die bijdragen aan het dierenwelzijn en/of fijnstofreductie. Bij Pluimveeservicebedrijf Oostvogels in het Brabantse Achtmaal hebben ze twee jaar geleden geïnvesteerd in een combinatie van die twee. Door in alle stallen de ioniserende lampen van de Freshlight Group op te hangen werd er fijnstof afgevangen en vanwege het rustige licht hebben de kuikens een stuk minder stress dan voorheen.
Joey Jochems van Oostvogels is momenteel samen met de rest van de medewerkers druk bezig een nieuwe stal te realiseren en ook daar komen de lampen te hangen. “We hebben het in alle stallen en dat gaat tot nu toe echt prima.”
Stalafdichting
Volgens Jochems maken de lampen echt een verschil voor zowel pluimveehouder als kuiken, al blijft het lastig om exact aan te geven wat het met de dieren doet. “Het is moeilijk aantoonbaar welke effecten rechtstreeks door de ioniserende lampen worden veroorzaakt, maar één ding is zeker: het is prettig licht voor de kippen en we hebben weinig te maken met uitval en ziektes. De kuikens zijn er vrij rustig onder. Groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld dimbare TL-verlichting is dat er totaal geen flikkering in het licht zit. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat de lampen ook fijnstof afvangen.” Hiermee doelt Jochems op de reiniging, die de lampen verrichten door middel van ionisatie. Dit is een proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijtraakt of er een bijkrijgt, waardoor het verandert in een geladen deeltje, ook wel ion genoemd. Ionisatie is geen spontaan proces. Er is energie voor nodig, die ionisatiepotentiaal wordt genoemd en dankzij de lampen wordt opgestart.
Stalverlichting zeker niet vergeten
Volgens Jochems was fijnstofreductie in eerste instantie ook de reden waardoor Oostvogels in contact is gekomen met de Freshlight Group. “We hebben er echt goede ervaringen mee. Het is lekker rustig in de stal en dat is voor ons als medewerkers ook bijzonder prettig werken. De lampen zijn goed dimbaar en eigenlijk is het hele systeem gewoon super makkelijk.” Ook ervaart Jochems dat de lampkwaliteit van de ioniserende verlichting erg goed is. “We hebben in die twee jaar tijd één lampje gehad dat stuk ging en verder hebben we geen enkele storing of mankementen meegemaakt.”
Bezettingsgraad
Het Brabantse bedrijf bestaat momenteel uit zeven stallen en de achtste is in aanbouw. Gemiddeld lopen er in elke stal tussen de 25.000 en 30.000 kuikens rond. Eén stal van 20.000, drie stallen van 25.000, nog eens drie maar dan met 30.000 kuikens en de stal die nu gebouwd wordt gaat een bezetting van 38.000 hennen. Jochems: “We gebruiken overal minimaal twintig lux lampen. Dat is voor de kippen voldoende, want in principe is tien lux voor de dieren al voldoende. Wetgeving schrijft echter voor dat we die twintig in de stal installeren.” Optisch varen de kuikens er wel bij, maar voor elk pluimveebedrijf zijn de technische resultaten maatgevend als het gaat om de return of investment. “Ik vind dat wel technisch op dit moment goed draaien. Dat komt natuurlijk niet alleen door het licht, het is een combinatie van factoren. Het begint met goed uitgangsmateriaal tot het voer, klimaat en dus ook de verlichting. Alles moet goed zijn om de diergezondheid en de daarbij horende technische resultaten zo optimaal mogelijk te krijgen. Alles wat daaraan bij kan dragen pakken we mee en dan moeten we zeker de stalverlichting niet vergeten.” De fijnstofreductie zoals die is gemeten door de WUR bedraagt 37,5 procent. Begin 2020 zal de innovatieve fullspectrum verlichting met ionisatie worden toegevoegd aan de RAV lijst.