Kippen die in Vlaanderen worden geslacht zijn niet altijd voldoende verdoofd. Dat concludeert Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) uit een audit van het Voedsel- en Veterinair Bureau. Dat meldt het Vlaams infocentrum voor Land- en Tuinbouw.
Volgens Engelbosch worden de vogels in 19 van de 25 slachthuizen ter verdoving ondergedompeld in een elektrisch bad van 60mA in plaats van de Europees verplichte 100mA om te vermijden dat het karkas door spierbloedingen onverkoopbaar wordt. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts erkent de problematiek en verwijst naar een studie rond de effectiviteit van de verdovingstechniek die de Universiteit Gent begin 2018 zal afronden. “Een alleenzaligmakende oplossing is nog niet voorhanden”, aldus Weyts.
In de meeste grote pluimveeslachthuizen in België worden kippen verdoofd door onderdompeling in een elektrisch bad. Maar in 19 van de 25 slachthuizen zou de hoeveelheid elektrische stroom die daarvoor gebruikt wordt te laag liggen: 60 mA terwijl Europa een minimum van 100 mA voorschrijft. Dat doen slachthuizen om te vermijden dat het karkas beschadigd zou worden, maar houdt wel het risico in dat niet elke kip 100 procent verdoofd is, aldus Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch.
Zelf stelt Engelbosch voor om over te schakelen naar een verdovingsmethode met CO2-gas, zoals die in Vlaanderen al in drie slachthuizen wordt toegepast en in Nederland zowat de regel is. “Dan pas is de verdoving 100 procent gegarandeerd en is er geen risico op karkasbeschadiging”, aldus Engelbosch. “Bovendien zijn de kippen dan niet meer bij bewustzijn als ze ondersteboven aan de slachthaken worden gehangen.”
Een perfect alternatief lijkt niet meteen voor handen. Weyts verklaart tegenover Vilt dat de CO2-verdoving aversieve reacties oproept bij de dieren omdat ze gewaar worden dat er iets gaan de is. De dier klampen zich vast aan de boden en raken in paniek.
Bron: Vilt.be