De winter staat weer voor de deur. Een periode met veel afwisseling; kou, vorst en soms ook warmere dagen. Tijdens deze periode is het erg belangrijk dat uw ventilatie goed ingesteld staat. Is uw bedrijf klaar voor de winter?
Ventilatie
Tijdens de koudere periode is het belangrijk dat uw ventilatie goed afgesteld staat en uw minimum ventilatie klopt. Verder is de klepstand een erg belangrijke factor. Wanneer deze kleppen te ver open staan trekt er tocht over de dieren, dit zou tot uitval kunnen leiden. Wanneer de kleppen te ver dicht staan valt de lucht snel omlaag en kan een natte scharrelruimte ontstaan. Met een automatische zomer- en winterklep of het met de hand sluiten of openen van kleppen kan dit voorkomen worden. Wanneer u met de hand kleppen sluit of opent is het raadzaam om ook ‘s nachts goed in de gaten te houden of de klepstanden in een optimale stand staan. Verder is het raadzaam om ‘s nachts met een nachtcompensatie te werken.
Voergift
Wanneer dieren bij lagere temperaturen gehuisvest worden, moet het dier energie verbranden om het lichaam op temperatuur te houden. Hierdoor zal de behoefte aan voer groter worden. ‘Voor iedere graad ?C stijging of daling bij een ingestelde temperatuur van 20 graden ?C, neemt de voerbehoefte toe of af, met ca 1,5 gram voer’.
[Bron: Vleeskuikenouderdieren managementgids Ross 2015.2 pagina 10].
Bevedering
De bevedering van de dieren is een belangrijk punt voor het vasthouden van de warmte. Oudere dieren die wat kalend worden, raken veel lichaamswarmte kwijt. Volgens de Vleeskuikenouderdieren managementgids van Ross heeft een hen bij bevederingsscore 1 circa 1,5 gram voer per dag meer nodig. Bij bevederingsscore 5, heeft een hen circa 24 gram voer per dag meer nodig.
Tips & advies
Het wekelijks bijhouden van de diergewichten en de groei kan helpen bij de juiste voergift voor uw vleeskuikenouderdieren.
Bron: ABZ Diervoeding