Een bewezen mogelijkheid om energie te besparen is warmteterugwinning uit de luchtwasser. Inno+ uit Panningen heeft veel ervaring met dit principe. “Veel nieuwe pluimveestallen worden uitgerust met een luchtwasser. Omdat het moet van de buurt, of om voorbereid te zijn op de toekomst.
Bij vrijwel alle luchtwassers die wij leveren, wordt warmteterugwinning meegenomen. Dat is niet zo vreemd. Goedkoper krijg je je warmte niet”, vertelt Pieter Hanssen, Sales Manager van Inno+. Hij vertelt dat er ook pluimveehouders zijn die puur omwille van de energieterugwinning een kleine compacte luchtwasser op een gedeelte van het totale luchtvolume inzetten met als primair doel de energie te vangen. “Als hij dan op een gegeven moment vanwege emissievermindering echt moet werken, dan is dat zo te regelen.”
Een echte energieverzamelaar
Volgens Hanssen is de luchtwasser een echte energieverzamelaar. Hij legt uit hoe het principe werkt. “Het proceswater van de luchtwasser wordt verzameld in de proceswaterput. Dit fungeert als energiebuffer. Via een platenwisselaar wordt de warmte overgedragen op schoon water. Zo krijg je water van ongeveer 18 graden Celsius. Je kunt dit gebruiken om de binnenkomende lucht rechtstreeks voor te verwarmen, of met een warmtepomp op te waarderen naar veertig tot zestig graden Celsius, en daar te gebruiken waar de warmte nodig is. Bijvoorbeeld in de vloerverwarming of bijverwarming. Bij leghennenbedrijven kan de warmte gebruikt worden om de lucht van de mestbandbeluchting voor te verwarmen tot achttien tot twintig graden Celsius. Dit ten behoeve van optimaal welzijn van de dieren en het drogen van de mest.” De energie uit de luchtwasser kan ook direct worden gebruikt voor het verwarmen van inkomende lucht. “Dit met een range van min tien tot plus tien graden Celsius. Zo schakelen we het winterseizoen als het ware uit. Wat effect heeft op de stookkosten, gezondheid, en groeiprestaties van de dieren”, aldus Hanssen.
Elektrisch verwarmen van pluimveestallen
Een andere manier om energie te besparen is de stal elektrisch te verwarmen. Producent Winterwarm is gespecialiseerd in luchtverwarming in pluimveestallen. Naast de gasgestookte heaters op aardgas en propaan, komen zij zeer binnenkort met een elektrische heater, de Winterwarm DX-EH, speciaal ontwikkeld voor pluimveestallen. “Dit houdt in dat ze snel warm zijn, bestand zijn tegen vocht en stof en met de hogedrukreiniger schoon kunnen worden gemaakt, vertelt Rob Immink van het Winterswijkse bedrijf. “In combinatie met zonnepanelen of een windmolen biedt deze heater een mooie oplossing voor pluimveehouders die energiekosten willen besparen.” De heater is binnen nu en enkele weken beschikbaar.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Martin de Vries, Winterwarm
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.