Slager Nicolaï in Oosterwolde verkoopt sinds kort als één van de eerste slagers een assortiment kip met Beter Leven keurmerk 1 ster. De slager brengt sinds kort eveneens rund- en varkensvlees met het Beter Leven keurmerk 3 sterren in de toonbank.
“Voor ons voldoet het Beter Leven keurmerk 1 ster prima”
“Voor mij was het een consequente stap om ook kipproducten aan ons vers vleesassortiment toe te voegen. We zijn hierbij bewust overgegaan naar het Beter Leven keurmerk 1 ster”, vertelt slager Lieuwe Nicolai. “Beter Leven keurmerk 3 sterren voor kip is voor ons prijstechnisch niet mogelijk. Kocht de klant in de jaren zestig een hele kwaliteitskip, tegenwoordig kiest hij vooral voor de luxere delen zoals de kipfilet en laat hij het pootvlees links liggen. Daardoor moest de kip steeds goedkoper worden. Eén van de oorzaken hier van is dat op veel kruidenmixen voor maaltijdgerechten vaak staat dat je kipfilet moet toevoegen. Terwijl je net zo goed kippendijvlees of varkensvlees kunt gebruiken”, adviseert hij. “Voor ons voldoet het Beter Leven keurmerk 1 ster prima.”
Waardering
Voor vers rund- en varkensvlees en vleeswaren hanteert Nicolaï wel het Beter Leven keurmerk 3 sterren. De rundvleesproducten zijn van de biologische DubbelDoel koe, het varkensvlees komt van Livar scharrelvarkens. De klant ziet het aanbod kip met het Beter Leven keurmerk dan ook als een logische en verantwoorde verbreding van het aanbod van de ambachtelijke slager merkt hij: “Onze klanten waarderen de uitbreiding vooral omdat de kip uit een onderbouwde en extern gecontroleerde keten komt.”
Boerderijkip
Nicolaï koos voor de boerderijkip, een Hollandse scharrelkip van het langzaam groeiende Hubbard ras. De kippen voldoen voor het Beter Leven keurmerk 1 ster aan de volgende eisen van Stichting Beter Leven: ze zijn van een langzaam groeiend ras – minimaal 56 dagen – ze beschikken over daglicht, vers stro en graan en ze hebben een overdekte uitloop met ten hoogste twaalf kippen per vierkante meter. De dieren hebben verder meer ruimte in de stal en kregen nagenoeg geen antibiotica toegediend.
Voor het 3 sterren keurmerk voor kip gelden aanvullende eisen zoals meer tijd om te groeien – minimaal 81 dagen, een vrije uitloop naar buiten met één kip per twee vierkante meter en afkomstig van meestal kleinschalige boerderijen.
Nu ook voor slagerijen
Slagerijen kunnen het Beter Leven keurmerk pas sinds kort voor hun verse producten gebruiken. Stichting Beter Leven keurmerk heeft samen met MeatNL en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) een praktische methode opgezet voor borging in slagerijen.
Het borgen van het Beter Leven keurmerk was tot voor kort vooral bestemd voor verkoop via supermarkten en voorverpakte vleesproducten. Het keurmerk van de Dierenbescherming bestaat nu ruim tien jaar en is een van de grootste keurmerken in de supermarkt. Het keurmerk geeft aan dat iedere schakel van de keten, van boer tot winkelvloer, extra wordt gecontroleerd. De Dierenbescherming garandeert hiermee de consument dat zijn/haar vers vleesaankoop afkomstig is van dieren die diervriendelijk zijn gehouden.