Per 1 januari wordt de btw-landbouwregeling afgeschaft. Alle agrarische ondernemers moeten dan een btw-boekhouding gaan voeren. Het vrijvallende budget van 15 miljoen euro komt ten goede aan de ruilvoetproblematiek van het Ministerie van Economische Zaken. LTO Nederland vindt het noodzakelijk dat de invoering met minimaal een jaar wordt uitgesteld. LTO vindt dat het vrijkomende geld een andere bestemming moet krijgen. Zij denken aan innovatie en onderzoek.
Op grond van de btw-landbouwregeling hebben landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers de mogelijkheid om buiten de btw te blijven. Zij hoeven dus geen btw-administratie en btw aangiften bij te houden en in te dienen. Als gevolg hiervan zijn deze landbouwers geen btw verschuldigd over hun leveringen en diensten. Tevens kunnen zij de aan hen in rekening gebrachte btw niet terugvragen.
Voor de landbouwers bestaat de mogelijkheid om ervoor te kiezen om gewoon als btw-ondernemer te worden aangemerkt. Het landbouwforfait geldt dan niet meer maar zij zijn verder aan alle btw-regels onderworpen. Als er grote investeringen gedaan moeten worden wordt hier vaak voor gekozen zodat er dus een groot bedrag aan voorheffing kan worden teruggevraagd.
Met ingang van 1 januari 2018 zal deze keuzemogelijkheid vervallen en alle landbouwers worden dan opgenomen als btw-ondernemers met alle bijbehorende rechten en plichten. De landbouwer die tot 1 januari 2018 onder de landbouwregeling valt en btw in rekening gebracht krijgt in verband met de aanschaf van goederen en diensten, kan deze btw niet in aftrek brengen. Voor de overgang van onbelast naar belast ondernemerschap is per 1 januari 2018 voorzien in overgangsrecht.
Zie voor meer informatie over het Wetsvoorstel afschaffing van de btw-landbouwregeling de site van het ministerie van Financiën.
bron: Ministerie van Financiën / LTO Nederland / Flynth, 19/09/17