Het gebruik van antibiotica voor dieren is, na jaren van forse daling, in 2015 zo goed als stabiel gebleven. Wel blijkt de mate waarin resistente bacteriën bij dieren voorkomen te zijn afgenomen. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage Nethmap/MARAN.
Resistentie tegen antibiotica is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Maar in 2015 zijn sommige bacteriën, zoals Klebsiella, die resistent zijn voor ‘laatste redmiddel-antibiotica’ (carbapenems), iets vaker aangetroffen. Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. In Nederland blijken sommige bacteriën die bij mensen infecties kunnen veroorzaken, vaker resistent tegen de antibiotica die als laatste redmiddel worden gebruikt. Dat betekent dat – als deze ontwikkeling zich voortzet – de behandelmogelijkheden op den duur steeds beperkter worden.
Gebruik van antibiotica in de zorg
Het gebruik van alle antibiotica in Nederland die via de huisarts zijn verstrekt, is in 2015 marginaal toegenomen met ongeveer 1 procent ten opzichte van 2014. In Nederlandse ziekenhuizen is in 2014 het totale gebruik met 4-5 procent eveneens licht gestegen ten opzichte van 2013.
Nethmap/MARAN-rapport
De jaarlijkse rapportage NethMap/MARAN bevat gegevens over het antibioticagebruik en resistentie, zowel voor mensen als voor dieren. Het rapport is samengesteld door Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van Wageningen UR, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa).
Bron: Wageningen Universiteit