Jeroen Willemsen van ‘Green Protein Alliance’ ziet een belangrijke rol weggelegd voor de pluimveehouders om de eiwitconsumptie-balans te herstellen. “In de transitie van meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit heeft de pluimveesector een taak om de rood-vleesconsumptie te vervangen voor kwalitatief hoogwaardig kippenvlees”, aldus Willemsen.
Innovatiemanager Willemsen deed deze uitspraak tijdens zijn inspiratiesessie ‘Nederland wereldkampioen eiwittransitie’ aan de Aeres Hogeschool. Volgens hem halen we zonder protein-shift het klimaatakkoord van Parijs niet. “In de transitie van dierlijk naar plantaardig moeten we niet de nadruk leggen op vegetarisch voedsel, maar we moeten juist terug naar een gezonde balans. De stap naar een puur plantaardig dieet is ook veel te groot. Als we het hebben over de omschakeling van de eiwitconsumptie naar veertig procent dierlijk en zestig procent plantaardig, dan zit daar nog steeds veertig procent dierlijk in. Idealiter wordt dat deel voornamelijk ingevuld door kwalitatief goed vlees.”
Gezond (kippen)vlees
En met ‘goed’ bedoelt Willemsen eigenlijk vooral gezond. “Daar is op dit moment natuurlijk veel te doen, met name vanuit het voedingscentrum. En dan gaat het vooral over rood en slecht bewerkt vlees. Ik denk persoonlijk dat pluimvee (gevogelte, red.) een heel belangrijk deel van die veertig procent moet gaan leveren.”
“Eiwittransitie biedt vooral kansen voor de pluimveesector”
Willemsen vervolgt: “Als ik met mensen uit de sector praat, dan hebben wij ook hetzelfde verhaal. Pluimveehouder Johan Leenders, die hier vandaag ook aanwezig is en Ruud Zanders van Kipster geven in mijn optiek dan ook het goede voorbeeld. Als ik met Ruud praat dat zegt hij ook Jeroen: we moeten niet streven naar zestig procent plantaardig en veertig procent dierlijk, maar zelfs naar een verhouding zeventig-dertig. De doelstellingen zoals die geformuleerd zijn voor het herstellen van de eiwitconsumptie-balans bieden dan ook vooral kansen en geen bedreigingen voor de pluimveesector.”
Authentiek en geloofwaardig
Willemsen roert tijdens zijn inspiratiesessie in het ‘potje’ van vleesvervangers, maar volgens hem zijn initiatieven als Kipster nog belangrijker om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs: “Zanders roert in een enorme kookpot van de pluimveehouderij. Dat roept ook weleens wat weerstand op, maar het is hard nodig dat er mensen zijn die hun nek durven uit te steken. Daar is lef voor nodig, maar dan kan je pas echt het verschil maken. Ik geloof hier in en niet vanuit een commercieel belang. Zo word je authentiek en geloofwaardig. Mensen zoals Ruud Zanders zijn hard nodig voor die bewustwording.”
Verbinding productie en consumptie
Willemsen concludeert verder dat er heel veel goede initiatieven zijn die de eiwittransitie al in gang hebben gezet. “Maar daarmee zijn we er nog lang niet. De verbinding tussen productie (pluimveesector) en consumptie (consumenten/supermarkten) is de volgende stap die gezet moet worden. En daar hebben we de pluimveesector hard bij nodig.”