Verbeterplan NVWA
Het verbeterplan NVWA is ingezet nadat door diverse incidenten en crises duidelijk was geworden dat het toezicht op een aantal terreinen verbetering en versterking nodig heeft. Onderdeel van dit verbeterplan NVWA is het verbeterprogramma voor de vleesketen. Dit verbeterprogramma heeft als doel de naleving door de sector structureel op een hoger plan te brengen door het NVWA-toezicht anders in te richten. In 2014 is flinke vooruitgang geboekt in het toezicht op de vleesketen. Voor de roodvleesketen zijn nieuwe, verkorte inspectielijsten ontwikkeld. Daarmee richten de inspecteurs de focus op de meest risicovolle aspecten van het slachtproces. Met hulp van het zogenaamde uniformiteitsteam zijn in 2014 ruim 230 inspecteurs op de nieuwe manier gaan werken.
In het bijzonder is ingezet op verbetering van hygiëne en dierenwelzijn bij de aanvoer en slacht van varkens en runderen. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. Zo nam bezoedeling – ofwel vervuiling door bijvoorbeeld mest en haren – tijdens de slacht van zowel varkens als runderen fors af sinds de start van het programma.
Pluimveeslachthuizen
Alle inspectieresultaten zijn vastgelegd in een nieuw managementinformatiesysteem, waardoor resultaten meetbaar en onderling vergelijkbaar zijn. Dit bevordert uniform, risicogericht toezicht en maakt het eenvoudiger om met bedrijven in gesprek te gaan over de normen en criteria waaraan bedrijven moeten voldoen. In 2015 wordt deze werkwijze uitgerold naar andere vleessectoren, zoals naar pluimveeslachthuizen en naar de koel- en vriesbranche.
Foto: Marily Peddle