Afgelopen zomer is de pluimveehouderij opgeschrikt door de fipronil-affaire. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) constateerde dat het antiluismiddel bij veel Nederlandse pluimveebedrijven is gebruikt. ‘De affaire heeft ervoor gezorgd dat het water veel boeren tot aan de lippen staat’, aldus Ard Klijsen, voorzitter van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (NVM A&LV-bericht?). ‘Als er fipronil is geconstateerd, dienen de stallen te worden schoongemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid. Het blijkt overigens uiterst ingewikkeld om het middel uit de stallen te verwijderen.
Bedrijven die echter vrij zijn gebleven van fipronil verdienen nu extra goed – er is minder aanbod van eieren en daardoor ontstaan hogere prijzen – en kunnen wellicht leghenbedrijven over gaan nemen.’ De NVM ziet overigens nauwelijks aanbod van pluimveehouderijen en de vraag is zeer beperkt. De huidige hoge prijzen van pluimveerechten zet de prijs van grond en gebouwen onder druk. De NVM staat positief tegenover de extra 20 miljoen euro voor de NVWA in het regeerakkoord, die wordt doorgelicht op kosteneffectiviteit en efficiëntie. ‘Extra middelen zijn zeer wenselijk, om voedselveiligheid te kunnen borgen en een volgende fipronil-crisis te voorkomen, zegt Klijsen.’
Minder aanbod, hogere prijzen
De affaire heeft ervoor gezorgd dat het water veel boeren tot aan de lippen staat. Als er fipronil is geconstateerd, dienen de stallen te worden schoongemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid. Het blijkt overigens uiterst ingewikkeld om het middel uit de stallen te verwijderen. Bedrijven die echter vrij zijn gebleven van fipronil verdienen nu extra goed – er is minder aanbod van eieren en daardoor hogere prijzen – en kunnen wellicht leghenbedrijven over gaan nemen.
Er is echter niet veel aanbod van pluimveehouderijen en de vraag is zeer beperkt. Bovendien zijn banken terughoudend met de financiering. Momenteel verdienen biologische bedrijven goed en komen vooralsnog niet in aanbod. Het omzetten van gangbare vleeskuikenbedrijven naar bedrijven met langzaam groeiende kuikens komt ook voor. Er wordt in toenemende mate ingespeeld op hogere dierenwelzijnseisen.
De huidige hoge prijzen voor pluimveerechten belemmeren de waarde van gebouwen en grond. De prijs voor gebouwen en grond staat onder druk en wordt bepaald door de huidige prijs voor pluimveerechten.
Er is een maximum wat een koper kan en wil betalen per dierplaats om nog rendement te maken. De prijs voor pluimveerechten wordt bepaald door kopers die een gedeelte bijkopen.