Dat de Europese regels voor biologische productie worden aangescherpt, is een zekerheid. Achter de precieze invulling staat nog altijd een groot vraagteken. Het niet langer meetellen van de overdekte uitloop als staloppervlak bij het bepalen van dieraantallen houdt de Nederlandse bio-pluimveehouder in de greep. “Gaat het door zoals het nu lijkt, dan zal de wintergartens op termijn verdwijnen”, voorspelt voorzitter Henk Spruijt van de Biologische Pluimveehouders Vereniging.
Biologische pluimveehouders
Daglicht en buitenlucht zijn volgens Henk Spruijt belangrijke voorwaarden als het gaat om dierenwelzijn. Zelf heeft de voorman van de Biologische Pluimveehouders Vereniging met zijn zoon een biologisch opfok met zijn zoon een biologisch opfokbedrijf in het Gelderse Vorchten. Een wintergarten of veranda is in zijn ogen een verrijking voor de collega-legpluimveehouders.
De overdekte uitloop oogt al snel als een verlengstuk van de stal. Sterker nog, bij veel Nederlandse biologische pluimveehouders zijn deze vierkante meters cruciaal bij het berekenen van de toegestane stalbezetting. Met de aangekondigde verscherping van de Europese regels voor biologische productie mogen wintergartens vanaf 2023 zo goed als zeker niet meer tot het staloppervlak worden gerekend. “Vanuit het buitenland wordt ons verweten dat wij dit wel altijd hebben gedaan. Over de grens kent men dat niet.”
20 tot 25 procent pluimvee inleveren
Veel biologische pluimveehouders dreigen door de maatregel 20 tot 25 procent van de aantallen dieren in te moeten leveren. “Dat kan de individuele ondernemer veel geld kosten. Daar worden we natuurlijk niet blij van. Op dergelijke vervelende regelgeving zitten we niet te wachten”, aldus Spruijt.
Vervelender dan de maatregel zelf is mogelijk nog de onzekerheid. Al maanden wordt er over de aanscherping gesproken, maar de kogel is nog steeds niet door de kerk. “En zolang de voorschriften niet definitief zijn, kunnen we er eigenlijk ook niets van vinden of er als sector op anticiperen. Het kan immers zomaar zijn dat de commissie wordt teruggefloten of wellicht dat de regelgeving nog verder wordt aangescherpt. Dat de oppervlakte gaat mee tellen lijkt wel zeker, maar we wachten nog altijd op de antwoorden op de vragen wanneer en wat precies.”
Lastige klimaatbeheersing
Mogelijk gevolg van de beoogde Europese regels kan zijn dat wintergartens in Nederland langzaam maar zeker verdwijnen, vreest Spruijt. “Pluimveehouder zullen vermoedelijk niet opnieuw zo’n veranda bouwen. Het is immers ook niet simpel om de verstoring van de klimaatbeheersing in de stal op te vangen.”
Pluimveestallen
Bij smallere stallen met een wintergarten aan één kant is het lastig om het klimaat gelijkmatig te krijgen. Een veranda aan beide kanten kan betekenen dat het dwars door de stal gaat waaien, waardoor veel gangbare onderdruk ventilatiesystemen niet meer werken. Er moet dan geschakeld worden tussen onderdruk op het moment dat de schuiven dicht zijn en ventileren op temperatuur als de luiken open zijn.
Spruijt: “Van onrust onder de biologische pluimveehouders over de toekomst van de wintergarten is inmiddels geen sprake meer. Al acht of negen maanden houden we er rekening mee dat we de overdekte uitloop niet meer mee mogen rekenen bij het bepalen van de dieraantallen. We willen nu gewoon duidelijk hebben.”
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Martin de Vries en Archieffoto