Het manifest 'Keep the Farm TTIP- and CETA-free' is onlangs aan de Europarlementariërs aangeboden. De anti TTIPP coalitie, waarin NVP participeert, heeft in 2016 opgestelde manifest laten vertalen en nu gedeeld met Europese partners, die dat massaal omarmen.
Het manifest met deze oproep, is een initiatief van de Nederlandse TTIP en landbouw-coalitie en krijgt ondersteuning van boeren-, milieu- en dierenwelzijnsorganisaties uit geheel Europa en de Verenigde Staten. Zij vragen de Europarlementariërs aandacht voor het manifest voor de raad en stemmingen op 23 en 24 januari.
Agenda
Op 23 januari praten de landbouwministers onder andere over de studie van de Europese Commissie naar de gevolgen van diverse vrijhandelsverdragen voor de landbouw- en veehouderijsector.
De INTA commissie stemt op 24 januari over de CETA, de plenaire stemming is zeer waarschijnlijk op 14 februari in Straatsburg.
In het manifest ‘Houd de Boerderij TTIP-vrij’ beschrijft de anti TIPP coalitie hoe TTIP en CETA leiden tot oneerlijke concurrentie voor Europese en Nederlandse boeren, omdat er Amerikaanse en Canadese landbouwproducten zullen worden toegelaten die tegen veel lagere standaarden zijn geproduceerd. Zo hebben de Amerikaanse en Canadese landbouw en veehouderij geen wettelijke dierenwelzijnsstandaarden, en gelden er veel lagere milieu-, voedselveiligheids- en arbeidstandaarden. Deze verdragen gaan dus ten koste van de inkomens van boeren, de veiligheid van ons eten, de rechten van werknemers, de kwaliteit van het milieu en het dierenwelzijn.
Pluimvee
Op verzoek van Canada zijn binnen CETA goede afspraken gemaakt over kip, ei en eiproducten. "Daarvan hebben we als pluimveesector niets te vrezen, vanuit TTIP wel", aldus Hennie de Haan, voorzitter NVP. De NVP zou voor TTIP en andere vrijhandelsakkoorden ook graag dergelijke afspraken gemaakt zien worden.
Eerdere acties
De TTIP en landbouw-coalitie overhandigde in 2016 het Manifest ‘Houd de Boerderij TTIP-vrij’ en het rapport 'TTIP en CETA een gevaar voor de hoogwaardige Europese en Nederlandse landbouw, veehouderij en voedselvoorziening' aan de Tweede Kamer en het Europees Parlement.
Ondersteunende organisaties
De coalitie bestaat uit de volgende boerenorganisaties: Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Dutch Dairymen Board, Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding, Bionext – de brancheorganisatie voor de gehele biologische sector, Milieudefensie, FNV Agrarisch Groen, Platform Aarde Boer Consument. Transnational Institute. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Varkenshouderij, Compasion in World Farming Nederland, Toekomstboeren en de Boerengroep hebben het manifest ook onderschreven.
In de loop van 2016 werd dit manifest vertaald en verbeterd op basis van suggesties van ondersteunende Europese organisaties. Vervolgens werd er ondersteuning gezocht van andere boeren- en maatschappelijke organisaties in Europa.
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders