De serie stalboekjes is uitgebreid met een boekje over kalkoenen. Er waren al boekjes over melkvee, varkens, pluimvee en vleeskalveren. In dit stalboekje is onder andere informatie en tips te vinden over het gebruik van kruiden en andere natuurlijke producten.
Het stalboekje voor kalkoenen is een aanvulling op het al eerder uitgebrachte stalboekje voor pluimvee. De uitgave voor kalkoenen is samengesteld met nieuwe middelen en inzichten en aangepast voor toepassing in de kalkoenhouderij. Kalkoenhouders vinden in het boekje informatie over het groeiende aanbod van kruiden- en andere natuurproducten. Sinds het verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaars is de toepassing van deze producten, met name vluchtige oliën zoals carvacrol toegenomen. De verschillen natuurproducten blijken uitstekende vervangers voor antimicrobiële groeibevorderaars te zijn.
Oorsprong van de boekjes
Dit boekje is samengesteld door RIKILT Wageningen University & Research. De stalboekjes voor de veehouderij zijn in eerste instantie gemaakt voor de biologische veehouderij. Latere versies van de stalboekjes zijn aangepast voor de gangbare veehouderij omdat meer veehouders interesse toonden voor het werken met natuurlijke middelen. Door natuurlijke producten kan men de weerstand van dieren verhogen. Op deze manier wordt de sector minder afhankelijk van de inzet van antibiotica.
Bron: BioKennis