In de eerste vier maanden van 2017 hdbben de supermarkten meer aanbiedingen met gangbaar vlees dan in dezelfde periode van vorig jaar. Maar liefst 69 procent van de aanbiedingen is gebaseerd op gangbaar vlees. Volgens Wakker Dier zorgt de strijd met aanbiedingen voor een hoge prijsdruk in de keten, wat leidt tot misstanden zoals in slachterij Tielt.
Percentage gangbaar vlees daalt tergend langzaam
De 12 grootste supermarkten hebben gezamenlijk 4.709 keer vlees met korting aangeboden in de folders van de afgelopen vier maanden. Dat zijn er bijna 200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Het gros van de aanbiedingen betrof keurmerkloos vlees: 3.200. Dat is 69 procent van de aanbiedingen. Het aandeel gangbaar vlees daalt langzaam: een daling van 7 procent met het jaar ervoor. 180 keer droeg een aanbieding 2 of 3 Beter Leven sterren of het biologisch keurmerk.
Prijzenoorlog gaat ten koste van boer en dier
Supermarkten voeren volgens Wakker Dier een prijzenoorlog om klanten; "ze gebruiken vlees om klanten de winkel in te trekken. Vlees wordt soms zelfs onder de kostprijs aangeboden. Als de klant eenmaal naar de winkel is gelokt met goedkope kip of varken, verdient de supermarkt aan de andere aankopen die de klant doet. Door jarenlang met elkaar te prijsvechten om vlees, is de druk op de keten enorm. Boeren staan steeds weer voor de keuze: meer dieren houden voor een lagere kostprijs, of failliet gaan. Zo is de huidige vee-industrie ontstaan: vlees werd steeds goedkoper voor de klant maar de boer en het dier betalen de prijs. Het aantal boeren halveerde, de stalgrootte verdubbelde."
Prijsdruk werkt misstanden in de hand
De constante hoge prijsdruk leidt volgens de belangenorganisatie tot misstanden en gesjoemel. Zo bevestigden eerder de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). "De marges in de keten zijn zo klein en vlees wordt zo anoniem en massaal geproduceerd, dat gesjoemel zoals in de paardenvleesaffaire het gevolg kan zijn. Ook misstanden in slachterijen zijn vaak het gevolg van de prijsdruk: slachterijen slachten gigantische hoeveelheden dieren omdat ze met elkaar moeten concurreren op kostprijs", besluit Wakker Dier.