De consumentenprijs van eieren is in de maanden juli en augustus nog iets gestegen. In dezelfde periode zijn de eierprijzen af boerderij verder gedaald. Na de fipronil crisis heeft de productie zich hersteld met als gevolg een ruim aanbod van eieren in het voorjaar en de zomer.
In de zomermaanden is de vraag naar eieren altijd lager, zeker deze zomer met hoge temperaturen, waardoor de prijzen laag zijn. De producentenprijs van de eierpakstations volgt de dalende prijs af boerderij.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijs voor eieren is in juli en augustus verder gestegen. In het begin van het jaar was de index al op een hoog niveau, namelijk 123 in april. In augustus is de index verder gestegen naar 125, 12% hoger dan vorig jaar. Dit is opvallend omdat zowel de prijs af boerderij en als de producentenprijs al vanaf januari fors gedaald is. De producentenprijs – de inkoopprijs voor de supermarkten – is vanaf begin van dit jaar gedaald van 118 in januari naar 99 in juli en augustus. Ook de prijs af boerderij daalde in dezelfde periode.
De index was ruim 160 in januari 2018 en daalde daarna elke maand tot 84 in juli en 80 in augustus 2018, 25% lager dan vorig jaar. De prijsdaling is het gevolg van het herstel van de productie na de fipronil-affaire. Op bijna alle bedrijven met leghennen is de productie van eieren weer volledig hervat en er is voldoende aanbod van eieren. Gelijktijdig is de vraag naar eieren in de zomer altijd lager, zeker in deze zomer met hoge temperaturen.
Na de zomer, met lagere temperaturen en na terugkomst van alle vakanties zal de vraag weer toenemen en is er ruimte voor prijsstijging. Gezien de lage prijzen voor de pluimveehouders is het opvallend dat de winkelprijzen op een zeer hoog niveau liggen.
Keten
De tafeleieren in het schap bij de supermarkten zijn direct door de pakstations afgeleverd of door grossiers via de pakstations. Leghennenhouders leveren eieren aan de pakstations, verpakken zelf of leveren aan de eiproductenindustrie. Broederijen en de opfokkers van jonge hennen zijn belangrijke voorschakels in de eierketen. Mengvoerfabrikanten zijn belangrijke toeleveranciers in de sector.
Toelichting op drie niveaus
Bijna 90% van de tafeleieren wordt afgezet via de supermarkten. Er is geen noemenswaardige import van eieren voor de afzet via supermarkten. In Nederland houden circa 1.000 bedrijven leghennen, in verschillende houderijsystemen. Het merendeel van de hennen wordt gehouden als scharrelhen. Daarnaast worden ook hennen gehouden in kooihuisvesting, vrije uitloop en biologisch.
De geproduceerde eieren worden op de boerderij verpakt of geleverd aan de 14 middelgrote en grote pakstations. Deze sorteren en verpakken de eieren in consumentenverpakkingen. De Nederlandse pakstations leveren tafeleieren aan supermarkten in Nederland (circa 30% van de productie) en Duitsland (ook circa 30% van de productie). Een deel van de eieren (30 tot 35%) gaat naar de eiproductenindustrie in Nederland en het buitenland. Daar worden de eieren verwerkt tot vloeibaar of gedroogd eiproduct. Dit eiproduct wordt vervolgens weer gekocht door de levensmiddelenindustrie, waarbij fabrikanten van sauzen en pasta en bakkerijen belangrijke afnemers zijn.
Prijsvorming
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Het merendeel van de leghennenhouders werkt echter met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon herkenbaar in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Op detailhandelsniveau zijn de prijzen vrij stabiel.
Prijsindices
De consumentenprijsindex (CPI) is gebaseerd op de prijzen voor tafeleieren in de supermarkt. De PPI is gebaseerd op de opbrengstprijzen van pakstations én die van de eiproductenindustrie.
Bron: Agrimatie, 21-11-2018